Indoneesia haridusametnik: keskkooli pürgivatel tüdrukutel peaks kontrollima ka neitsilikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia moslemineiud traditsiooniliseks tantsuks valmistumas.
Indoneesia moslemineiud traditsiooniliseks tantsuks valmistumas. Foto: SCANPIX

Ühe Indoneesia linna haridusjuhi tegevust tabasid äärmiselt vihased kriitikanooled – ametnik tegi ettepaneku, et teismelised tüdrukud peaksid keskkooli saamiseks läbima ka neitsilikkuse testi.


Haridusjuht Mohamamd Rasyid tegi ettepaneku pärast seda, kui kuus keskkooliõpilast arreteeriti prostitutsioonis kahtlustatavatena.

Aktivistid süüdistavad Rasyidi naistevastase seksuaalvägivalla propageerimises.
«Kui see osutub võimalikuks, hakatakse neitslikkuse teste läbi viima järgmisel aastal,» sõnas Sumatra saarel asuva Prabumulih linna haridusjuht Rasyid.

Testid oleksid ette nähtud keskkooli ülemastmesse astuvaid tütarlapsi, kes moslemienamusega Indoneesias on enamjaolt 16 kuni 19 aasta vanused.

«Me püüame selle plaani liita oma 2014. aasta eelarvesse,» teatas Rasyid ettepanekust rääkides, mainides samas, et see vajab veel ka linnapea ja kohaliku omavalitsuse heakskiitu.

Samas tundis Rasyid muret selle üle, et testimine võib põhjustada mõningaid probleeme inimõigustega.

Tema ettepanekule järgnes kohe vihane vastukaja, kus paistis silma ka haridusminister Mohammad Nuh. «Kui tahta kaitsta meie lapsi negatiivsete mõjude eest, leiab ka teisi võimalusi. See ei ole arukas,» sõnas ta.

«Neitsilikkuse test on naistevastase seksuaalvägivalla üks vorme,» lisas riikliku naistevastase vägivalla komisjoni tegevjuht Masruchah, kes paljudele indoneeslastele omaselt kannab vaid ühte nime. «See on alandav ja naisi diskrimineeriv,» lisas ta.

Ettepanekut tõenäoliselt vastu ei võeta, sest kohalikud võimud ei toeta seda, kinnitas linna asemeer Ardinasyah Fikri.

Küll aga planeerib omavalitsus religioosse ja moraalse hariduse programme, mis peaksid noortele selgitama avalike füüsiliste kontaktide ebasobivust linnakeskkonnas. «Noored poisid ja tüdrukud pole kuigi häbelikud oma intiimsete hetkede avalikkuse ees veetmisel,» sõnas ta, «moraal ei ole enam kontrolli all.»

2010. aastal tegid samasuguse ettepaneku neitsilikkuse kontrollimiseks ka Sumatra saare Jambi provintsi võimud, ent see plaan maeti maha keskvalitsuse hukkamõistu tõttu.

Enam kui 240 miljoni elanikuga Indoneesia püüab balansseerida traditsiooniliste konservatiivsete islamiväärtuste ja moderniseerumisega kaasneva uue maailmapildi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles