Eksperdid: Egiptuses sünnib uus põlvkond Al-Qaeda võitlejaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liikmed koos endise juhi Osama bin Ladeni pildiga
Al-Qaeda liikmed koos endise juhi Osama bin Ladeni pildiga Foto: SCANPIX

Egiptuse Moslemivennaskonna verine mahasurumine on kingitus terrorivõrgustikule Al-Qaeda, mis leiab tänu sellele uusi järgijaid ning tekitab Lähis-Idas uue rinde, väidavad eksperdid.

Nende sõnul võib Moslemivennaskonna represseerimine ja islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamine suunata järgmise radikaalide põlvkonna Osama bin Ladeni asutatud rühmituse rüppe.

«Levivad kartused, et rahumeelsete meeleavalduste verine mahasurumine julgustab poliitilise protsessi kasutuses veendunud islamistlikku vähemust vägivalla poole pöörduma,» lausus Pariisi Sciences Po ülikooli Lähis-Ida ekspert Jean-Pierre Filiu. «Sellisel juhul on Egiptuse sõjavägi toitnud just nimelt sedasama terrorismi, mille vastu ta end võitlevat väidab.»

Egiptusest on ka varem võrsunud radikaale, näiteks Al-Qaeda liider Ayman al- Zawahiri ning 2001. aasta 11. septembri rünnaku korraldanud jõugu juht Mohammed Atta.

«Ülemaailmse džihaadi tulevik otsustatakse sel suvel Egiptuses. Sünnib järgmine Al-Qaeda põlvkond,» kirjutas hiljuti ka endine USA Luure Keskagentuuri (CIA) analüütik Bruce Riedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles