Politoloog: Süüria opositsiooni süü keemiarünnakus tooks suunamuutuse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg.
Eiki Berg. Foto: Sille Annuk

Kui Süüria president Bashar al-Assad tõesti kasutas keemiarelva, hakatakse ilmselt survestama Venemaad ja Hiinat, et nad rahvusvahelise sekkumisega lepiks, kui aga ilmneb opositsioonijõudude osalus keemiarünnakus, võib see tuua suunamuutuse, ütles politoloog Eiki Berg.

Keemiarelva kasutamise tõestamine võtab palju aega ning kuni tõe päevavalgele tulekuni pole muutusi konflikti kulgemises oodata, rääkis Tartu ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg ERR Uudistele.

«Kui peaks selguma, et Assadi režiim tõepoolest kasutas keemiarelva, siis ilmselt survestavad USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa valitsused Venemaad ja Hiinat, et nad lepiksid rahvusvahelise sekkumisega ÜRO julgeolekunõukogu egiidi all,» rääkis Berg.

Ta lisas, et Venemaa ja Hiina nõuavad kahtlemata vettpidavaid tõendeid ega lepi minevikulaadsete oletustega Iraagi bakteroloogilise relva olemasolust, mis võimaldasid USA-l Iraagi sõja valla päästa.

«Kui aga ilmneb opositsioonijõudude osalus keemiarelva kasutamisel Süürias, siis võivad ajaloolised hoovused suunda muuta – nii nagu endine Egiptuse president Mubarak kõndis tingimisi «vaba» mehena vanglast välja, nii võivad ka USA ja teised lääneriigid minna Assadi selja taha ning aidata režiimil konsolideerida sõjakate islamiäärmuslaste vastu,» märkis politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles