Hagel soovitab USA-l väed Süüriale lähemale viia

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Chuck Hagel saabub üheksapäevaselt Aasia-visiidilt Hawaiile.
Kaitseminister Chuck Hagel saabub üheksapäevaselt Aasia-visiidilt Hawaiile. Foto: SCANPIX


Obama sõnul peab Washington kulukate ja keerukate välissekkumistega äärmiselt ettevaatlik olema, kuigi keemiarünnak Süüria valitsusvägede poolt nõuaks tegutsemist, edastas uudisteagentuur AFP.

Hageli sõnul on USA sõjavekomandörid sellegipoolest ettevalmistanud hulga erinevaid stsenaariume juhuks, kui Obama otsustab militaarsekkumise kasuks.

«Kaitseministeeriumil on kohustus pakkuda presidendile erinevaid võimalusi igaks olukorraks,» sõnas Hagel ning kinnitas, et nende võimaluste tagamine nõuab USA vägede pmberpaigutamist, ükskõik, mida president siis lõpuks otsustab.

Samas ei jaganud Hagel mingt lähemat infot USA laevastiku, lennukite või väeüksuste kohta, ent väidetavalt kavandas Obama asministratsioon juba raketirünnakuid Assadi vägede pihta.
Muu hulgas pidi sõjalaev USS Mahan naasma kodusadamasse Virginias, kuid jääb nüüd Vahemerele. Põhjuseks on Süürias aina vägivaldsemaks muutuv kodusõda, kinnitas armee esindaja uudisteagentuurile Reuters.

Piirkonnas on praegu veel kolm sõjalaeva – USS Gravely, USS Barry ja USS Ramage. Kõik neli leave on varustatud kümnete Tomahawk tüüpi tiibrakettidega.

USA ajalehed on viidanud riigi juhtkonna seas valitsevatele erimeelsustele selles osas, kas riik saab endale lubada veel ühte sõjalist sekkumist Lähis-Idas.

Reedel eetrisse jõudnud intervjuus CNNile sõnas Obama, et opositsioonijõudude sellenädalased väited on murettekitavamad kui varasemad süüdistused president Bashar al-Assadi režiimi vastu. Seetõttu otsustas Obama esimest korda Süüria mässulistele sõjalist abi saata, kuigi ei täpsustanud, milline see olema saab.

Samas rääkis ta ka vajadusest läheneda järgmisele militaarsekkumisele äärmise ettevaatlikkusega ning kaaluda põhjalikult, kas see on USA riigi ja rahva huvides.

Obama esmasest teatest, et keemiarelvade kasutamine Süürias oleks punaseks jooneks, mille ületamise järel on oodata sekkumist, on möödunud aasta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles