Iisraellased muretsevad Süüria keemiarelva ohu tõttu gaasimaske

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraelis on kasvanud hirm, et Süürias toimuv kodusõda levib väljapoole selle riigi piire.

Pärast Süürias aset leidnud väidetavat keemiarelvarünnakut lähevad gaasimaskid Iisraelis hästi kaubaks ning tuhanded iisraellased on need endale muretsenud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Iisraeli riik jagab gaasimaske tasuta ning inimesed on seisnut tunde järjekorras, et neid saada.

Iisraelis arvatakse, et Süüria valitsus võib rünnata kättemaksuks Iisraeli alasid. Väidetavalt olevat Süüria juba sellise ähvarduse teinud.

«Elame maailma ühes ohtlikumas piirkonnas. Ei ole vaja muud, kui ühte hullu, kes annab käsu tappa,» sõnas Jeruusalemmas gaasimaski järjekorras olnud 72-aastane pensionär Victor Bracha.

Iisraelil on alates Pärsia lahe sõjast oma rahva kaitsmiseks bioloogilise- ja keemiarelva eest olemas kõik vajalik.

Kui USA tõrjus 1990. aastate alguses aset leidnud sõjas Iraani Kuveidist välja, siis ähvardas Iraagi tollane diktaator Saddam Hussein rünnata Iisraeli keemiarelvaga. Ähvardus ei saanud teoks.

Kolm aastat tagasi käivitas Iisrael kampaania, et kodanikud oma kaitsevarustust uuendaksid. Iisraeli kaheksast miljonist elanikust umbes viis miljonit on enda kaitsevarustust pidevalt uuendanud.

Iisraeli posti esindaja sõnul lähevad nüüd enamasti kaubaks gaasimaskid. Post jagab Iisraeli armee poolt antud gaasimaske.

Iisraelis on viimastel aastatel kardetud, et Süüria režiim püüab Iisraeli provotseerida, mis toob kaasa rünnaku.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles