Soome ajaleht avaldas Manningu kohta ilkuva kommentaari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Manning.
Bradley Manning. Foto: SCANPIX

Soomes langes kriitikatulva alla Oulus ilmuv ajaleht Kaleva, kui see oli avaldanud kommentaari Wikileaksile dokumente lekitanud USA sõduri Bradley Manningu kohta.

Ajalehe peatoimetaja aga alla ei vankunud ja väitis, et tegu on naljaga, kirjutab Soome rahvusringhääling YLE.

Nimelt avaldati lehes juhtkirja kõrval lühike tekst, mille vaba tõlge kõlaks järgmiselt: «Lekitaja Bradley Manning tahab naiseks saada. Pole ka ime. Lobisemine on alati olnud naiste asi.»

Kuigi jutt ilmus ainult ajalehe trükiversioonis, hakkasid pildid sellest kiiresti sotsiaalmeedias levima, tuues kaasa raevupuhangud. Nii feministid kui ka vähemusõiguste kaitsjad kritiseerisid kirjutatut teravalt.

Vähemusõiguste rühmituse SETA peasekretäri Aija Salo sõnul oli avalehes avaldatu seksistlik ja transfoobne. Feministride esindaja Tetti Vähämaa sõnul oli kirjutatu ebavajalik ja üldse oleks parem olnud, kui see poleks üldse ilmavalgust näinud.

Kaleva peatoimetaja Markku Mantila sõnas aga eile, et tema hinnangul oli kommentaar üsna hea. « See oli ainult nali. Kõik Kaleva seisukohad kajastuvad juhtkirjas. Nali - mis minu meelest oli siiski hea - ei esinda ühtegi neist seisukohtadest,» sõnas ta.

Mantila lisas ta, et kui keegi end sellest tekstist solvata lasi, siis on see tema enda mure. Ta lisas, et vähemusi ei saa vati sees hoida. «Vähemused on kõige eest ülemäära kaitstud. Ma usun, et neil on Soomes üsna head tingimused,» ütles Mantila.

Möödunud nädalal teatas 35 aastaks vangi mõistetud Manning, et kavatseb edasi elada naisena ning ta nimi on Chelsea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles