Valitsusallikas: Obama ei ole Süürias sõjalise sekkumise kohta veel otsust langetanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Wikipedia.org

Maailma meedia on spekuleerinud, et lääneriikide sõjaline rünnak Süüriasse on vaid päevade küsimus.

Süüria opositsioon teatas, et nad on välisriikide esindajatega pidanud läbirääkimisi võimalike rünnakute sihtpunktidest, edastab AFP.

Valge Maja esindaja kinnitusel ei ole USA president Barack Obama veel langetanud otsust, kas USA sekkub sõjaliselt või mitte.

Esindaja rõhutas, et USA eesmärgiks ei ole iga hinnaga Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi kukutamine.

Ka Suurbritannia kinnitas, et nad ei soovi Süüria praeguse valitsuse võimult tõukamist.

Sõjandusasjatundjate arvates oleks lääneriikide rünnak Süüriale vaid veelgi laiaulatuslikuma sõja algus.

«USA võib teha paar rünnakut, kuid need ei aita seda konflikti lõpuni lahendada. Samuti peaks lääneriigid olema valmis selleks, mis hakkab juhtuma pärast rünnakuid. Millised reaktsioonid tekivad võimalikule rünnakule Süürias endas ja ta lähimas liitlases Iraanis,» selgitasid asjatundjad.

Süüria ning ta liitlased Venemaa ja Iraan hoiatasid, et lääneriigid ei sekkuks Süüria sõtta. Venemaa välisministeeriumi arvates tooks sõjaline sekkumine kaasa lisakannatusi ning see mõjutaks elu ka teistes Põhja-Aafrika riikides ning ka Lähis-Idas.

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin kirjutas Twitteris «Lääneriigid käituvad islamistliku maailma suhtes nagu ahv, kellel on käsigranaat».

Prantsusmaa Sciences Po ülikooli uurija Joseph Bahout`sõnul sõltub sellest, kui laiaulatuslikku rünnakut on lääneriigid valmis tegema.

Ta lisas, et kui lääneriigid kukutavad Süürias praeguse võimu, võib segadus ja kriis suureneda.

«Olukord Süürias on mitmetahuline. Kui varasemates konfliktides nagu näiteks Liibüas oli USAl mingi nägemus, keda toetada ja keda mitte, siis Süüria puhul see nii ei ole,» nentis ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles