Prantsusmaa annab maooride pead tagasi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsiooniliselt tätoveerisid maoorid vaid sõjapealikute nägusid, kuid kui muumiaäri õitsele lõi, hakati tätoveerima ka orjasid, et nende pead maha müüa.
Traditsiooniliselt tätoveerisid maoorid vaid sõjapealikute nägusid, kuid kui muumiaäri õitsele lõi, hakati tätoveerima ka orjasid, et nende pead maha müüa. Foto: Picturepoint/SCANPIX

Prantsusmaa kiitis eile heaks seaduse, mille kohaselt peavad sealsed muuseumid andma Uus-Meremaale tagasi 15 nende käes olevat mumifitseeritud maooripead.


«Jätkuvalt Euroopa ja USA muuseumides seisvatel maooripeadel on ajalugu, mis meenutab meile kolonialismi jubedamaid tunde,» selgitas seadus. Umbes poolest tuhandest erinevate lääne muuseumide varasalvedes seisnud muumiapeast on praeguseks Uus-Meremaale tagasi antud 300. Seal maetakse need maooritraditsioonide kohaselt maha.



Seadust toetanud Prantsuse senati saadiku Catherine Morin-Desailly sõnul tuleb austada selle rahva traditsioone, kelle seast need pead pärinevad ja kellel on õigus inimeste säilmed väärikalt maha matta. «Inimsäilmeid ei saa kohelda kui teisi kultuuriobjekte, mis kuuluvad avalikkusele ja on seetõttu puutumatud,» rääkis ta.



Uus-Meremaa koloniseerimise ajal muutusid Euroopa kunstikogujate jaoks maooride traditsioonilised tätoveeritud ja mumifitseeritud pead huvitavaks kaubaks, mille eest maksti head raha. Kuigi algselt kaunistasid ja säilitasid maoorid vaid sõjapealikute päid, muutus äri peagi nii tulutoovaks, et tätoveerima hakati ka orjade päid, mis siis hiljem maha võeti ja müüki pandi. (AFP/PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles