Toyota ratastoolid hakkavad liikuma mõtte jõul

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota teadlased lõid ratastooli, mida saab juhtida mõtete ja arviti abil.
Toyota teadlased lõid ratastooli, mida saab juhtida mõtete ja arviti abil. Foto: AFP / Scanpix

Jaapani teadlased on välja töötanud lahenduse, mis võimaldab ratastooli mõtte jõul kontrollida. Süsteem töötleb aju mõtlemismustreid ning kannab need üle ratastooli liikumissuundadeks vaid ühe tuhandiku sekundi jooksul.

BSI-Toyota koostöökeskuse teadlaste loodud süsteem mõõdab inimese aju elektrilist aktiivsust, kasutades viie aju liikumiskeskuste kohale paigutatud sensori kogutud elektroentsefalograafilisi andmeid. Andmeid tõlgendades juhib süsteem ratastooli liikumist, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Süsteemi saab kohaldada kindla kasutaja mõttemustritega ning saavutada nii koguni 95-protsendiline mõtete ülekandmise täpsus, kinnitavad teadlased.

Katsetest tehtud videos võib näha teadlast juhtimas ratastooli kuue tooliga toas vasakule ja paremale. Teadlase mõtete tõlgendamiseks oli vaja ratastooliga ühendatud sülearvutit.

Töörühm plaanib uut tehnoloogiat kasutada erinevates valdkondades, esimesteks on aga tõenäoliselt meditsiin ja hoolekanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles