Šveitslane lendab päikese jõul ümber maailma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bertrand Piccard tutvustas vaid päikeseenergiat kasutavat lennukit.
Bertrand Piccard tutvustas vaid päikeseenergiat kasutavat lennukit. Foto: AFP / Scanpix

Šveitslasest seikleja Bertrand Piccard tutvustas vaid päikeseenergiat kasutavat lennukit, millega ta kavatseb alternatiivenergia võimaluste demonstreerimiseks ümber maailma lennata.

Lennuki tiivaulatus on võrreldav suurimate reisilennukite, kuid kaal pigem tavalise sõiduauto omaga. Lennukil on neli elektrimootorit, mis akudelt saadava energia abil töötavad ka öösel. Päeval kasutab lennuk energiaallikana päikeseenergiat ning laadib ööseks akusid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

«Eile oli see unistus. Täna on see lennuk. Homme saab tast taastuva energia saadik,» ütles Piccard Zürichi lähedal asuvas Dübendorfi lennuväljal antud pressikonverentsil. «Kui lennuk suudab kütust kasutamata lennata nii päeval kui ka öösel, siis ei ole kellelgi võimalik öelda, et sama ei võiks teha ka autode, küttesüsteemide ja arvutitega.»

Piccard sai tuntuks kümne aasta eest, kui lendas õhupalliga ilma vahepeatusi tegemata ümber maailma. Päikeselennuki prototüüp peaks sooritama esimesed lennud selle aasta jooksul. Esimene öise lendamise test tehakse järgmisel aastal Šveitsis. Ümber maailma kavatsetakse lennata viies etapis, millest igaüks kestab mitu päeva.

«Selle üritusega tahame rõhutada seda, et hea tahtmise korral on meil võimalik ühiskonnakorraldust oluliselt muuta ning lõpetada sõltumine fossiilsetest kütustest,» ütles Piccard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles