Sage suguelu parandab sperma kvaliteeti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermapank.
Spermapank. Foto: AFP / Scanpix

Mehed, kes soovivad parandada oma sperma kvaliteeti, peaksid sagedasti seksima, väidab Austraalia viljakusekspert David Greening oma täna tutvustatud uuringus.

Uudisteagentuuri AFP teatel osales Greeningi uuringus 118 meest, kellel esines keskmisest rohkem sperma DNA kahjustusi. Enne katse algust oli keskmiselt 34 protsenti osalejate spermast kahjustatud ehk liigitus kvaliteedilt halvaks.

Katse käigus paluti meestel seitse päeva järjest kord päevas ejakuleerida. Mingeid ravimeid või elustiilimuudatusi programm ette ei näinud. Seejärel vaadati uuriti nende spermat uuesti. Selgus, et nädalaga oli kahjustatud sperma osakaal langenud 26 protsendini ehk nende sperma liigitus kõlblikuks, mõnedel oli tase tõusnud lausa heaks.

Samas kehtis tulemuste paranemine vaid nelja viiendiku uuringus osalenute kohta. Viiendikul oli sperma kvaliteet selle nädala jooksul langenud.

Greeningi sõnul selgus uuringust, et igapäevane ejakuleerimine mitte ainult ei muutnud spermat tervemaks vaid ka parandas spermatosoidide liikuvust. Kuigi tema teadustöö ei käsitlenud seda, kas nende meeste sperma kvaliteedi paranemise tagajärjel neil ka kergemini isaks saada õnnestus, on seda tõestanud varasemad uuringud – tervema ja liikuvama spermaga mehel õnnestub oma partneri viljastamine kergemini.

Greening soovitas last saada ihkavatel paaridel naise ovulatsioonile eelnevatel päevadel sagedamini seksida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles