Putin: jutt Süüria valitsuse keemiarünnakust on jama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin viibis täna Vladivostokis.
Venemaa president Vladimir Putin viibis täna Vladivostokis. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin tervitas laupäeval Briti tänaotsust mitte anda luba Ühendkuningriigi osalemiseks võimalikus sõjalises operatsioonis Süüria vastu, märkides, et see tuli talle täieliku üllatusena.


«Briti parlamendi otsus Süüria küsimuses on mulle täielik üllatus. See näitab, et sealsed inimesed juhinduvad kainest mõistusest,» ütles Vladivostokis visiidil viibiv Putin.

Ühtlasi nimetas ta ka Süüria režiimi keemiarünnakus süüdistamist jaburaks.

«Rääkida, et Süüria režiim kasutas keemiarelva olukorras, kus Süüria valitsusväed viivad läbi ründeoperatsioone ja on ülestõusnud mitmes piirkonnas ümber piiranud, on täielik jama,» ütles Putin sealsamas. «Anda keemiarelva kasutamisega ettekääne neile, kes ärgitavad sõjalisele sekkumisele, on rumal,» lisas ta.

Ma sooviksin pöörduda Obama kui Nobeli rahupreemia laureaadi poole: enne jõu kasutamist Süürias tuleks kasuks mõelda võimalikele tulevastele ohvritele

«Ma sooviksin pöörduda Obama kui Nobeli rahupreemia laureaadi poole: enne jõu kasutamist Süürias tuleks kasuks mõelda võimalikele tulevastele ohvritele,» manitses Vene riigipea USAd võimalikke vastulööke põhjalikult kaaluma.

Briti alamkoja otsust tervitas päev varem ka Putini välispoliitikanõunik Juri Ušakov. «See peegeldab brittide ja eurooplaste enamuse arvamust,» ütles nõunik ajakirjanikele.

«Paistab, et rahvas on hakanud aru saama, kui ohtlikud niisugused stsenaariumid on,"»sõnas ta ja lisas, et ÜRO Julgeolekunõukogu mandaadita Süüria ründamine «annaks tõsise hoobi kogu maailmakorrale».

Mittesiduva eelnõu poolt hääletas 272 ja vastu 285 saadikut.

Peaminister David Cameroni sõnul näitas tulemus selgelt, et parlament ei taha Suurbritannia sõjalist tegevust Süürias ja valitsus kavatseb sellele vastavalt talitada.

USA välisminister John Kerry ütles eile, et Ühendriikide luureandmete kohaselt sai 21. augustil Süüria pealinna Damaskuse lähedal toimunud keemiarünnakus surma 1429 inimest, nende seas vähemalt 426 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles