Kongo sissid ähvardavad uute vallutustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV armee võitlejad.
Kongo DV armee võitlejad. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi (DV) mässulised hoiatasid täna, et kui valitsus ei peata oma pealetungi ega alusta läbirääkimisi, hõivavad nad uuesti eile loovutatud positsioonid.


M23 mässulised teatasid eile, et tõmbuvad oma positsioonidelt tagasi pärast ägedaid lahinguid Kongo DV armeega, mida toetavad ÜRO väed. Mässuliste teatel oli eilne otsus «ühepoolseks vaherahuks ja positsioonidelt tagasitõmbumiseks» suunatud «soodsa kliima loomiseks eesmärgiga leida kriisile poliitiline lahendus».

«Me nõuame, et Kongo valitsus naaseks peatselt läbirääkimistele,» ütles M23 poliitiline juht Bertrand Bisimwa tänases avalduses. «Kui Kongo valitsus jätkab pealetungi, siis jätavad meie väed endale õiguse loovutatud positsioonid tagasi vallutada.»

Valitsusvägesid toetavad 19 000 mehega ÜRO rahuvalvejõud (MONUSCO), kuhu kuulub ka juulis tegevust alustanud interventsioonibrigaad.

Kongo DV võimud on hädas 23. märtsi liikumise (M23) mässulistega, kes on alates möödunud aasta maist Põhja-Kivus valitsusvägedega võidelnud. President Joseph Kabilat tahavad kukutada nii M23, kes süüdistab teda 2009. aasta rahuleppest taganemises, kui ka uuem sissirühmitus Kongo Revolutsioonijõudude Liit (UFRC).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles