Väide: Süüria oletatavat keemiarünnakut jäädvustanud hukkusid ka ise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väide: Süüria oletatavat keemiarünnakut jäädvustanud hukkusid ka ise
Väide: Süüria oletatavat keemiarünnakut jäädvustanud hukkusid ka ise Foto: SCANPIX

Väljaande Foreign Policy intervjueeritud Süüria inimõigusaktivisti sõnul hukkus ülemöödunud nädalal Damaskuse eeslinnas oletatavalt aset leidnud keemiarünnakus ka seda jäädvustanud inimõigusaktivistid ja ajakirjanikud.

Süürias väidetavalt aset leidnud närvigaasirünnakust hakkasid maailma meedias väga kiiresti levima fotod ning Youtube`i riputati palju videoid.

USA valitsusallikate sõnul on tegemist originaalfotode ja -videotega, mitte töödeldutega.

Asjatundjate hinnangul on tegemist esimese korraga, mil USA võtab võimaliku sõjalise ründamise planeerimise ettevalmistustes arvesse ka eraisikute salvestised.

Süüria opositsiooni sõnul hukkusid paljud keemiarünnakut jäädvustanud ning nende kaamerates sisalduva laadisid üles teised.

Süüria inimõigusorganisatsiooni Viloations Documentation Center aktivist Razan Zaitounehi sõnul suundusid paljud ta kaaslased Damascuse eeslinna, kui kuulsid võimalikust keemiarünnakust. Kõik peale ühe maksid selle eest oma eluga.

«Keemiarelvarünnak nõudis mitme aktivisti ja ajakirjaniku elu, kuna nad hingasid ka ise mürkgaasi sisse,» lausus enda sõnul rünnakus ellu jäänud Murad Abu Bilal.

Aktivistide sõnul jäädvustasid nad nii surevaid inimesi kui ka mürkgaasi transportimiseks kasutatud raketiosi.

USA andmetel hukkus Damaskuses närvigaasi tõttu üle 1400 inimese.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles