Iisraeli president toetab Obama otsust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Shimon Peres, Barack Obama ja Benjamin Netanyahu tänavu märtsis Iisraelis Tel Avivis.
Vasakult paremale: Shimon Peres, Barack Obama ja Benjamin Netanyahu tänavu märtsis Iisraelis Tel Avivis. Foto: SCANPIX

Iisraeli president Shimon Peres avaldas täna toetust oma USA kolleegile Barack Obamale, kes otsustas Süürias sõjalise operatsiooni korraldamiseks küsida heakskiitu Kongressilt.

«Ma usun täielikult president Obama moraalset ja operatsiooni puudutavat seisukohta,» märkis Peres uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Ma soovitan  olla kannatlik, ma olen kindel, et Ühendriigid vastavad Süüriale õigel viisil,» lisas riigipea.

Obama teatas laupäeval, et Ühendriikidel on tõendid Süüria valitsuse korraldatud keemiarünnakust ning ta on otsustanud anda Süüriale sõjalise löögi, ent soovib sellele ka Kongressi toetust. Kongress peaks selle üle hääletama 9. septembril, kuid pole võimatu, et rahvaesindajad kutsutakse erakorralisele istungile juba varem.

Vaatamata Kongressi otsusele jääb Obamale siiski õigus rünnak korraldada ka juhul, kui demokraatide kontrollitavast senatist ja vabariiklaste enamusega esindajatekojast koosnev parlament seda heaks ei kiida.

Peres lisas, et olukord Süürias on keerulisem kui kunagi varem ning sekkumise küsimuses tuleb hoolikalt nõu pidada. «Süürias pole enam kedagi. Süüriat, nagu see oli varem, enam pole. Assad (Süüria president Bashar al-Assad – toim) ei saa Süüriat ühendada, seal on ühtekokku kolm või neli riiki,» märkis Peres.

President kordas ka oma varasemat seisukohta, et Iisraelil pole kavas Süüria kodusõtta sekkuda. Samas on riigi peaminister Benjamin Netanyahu kinnitanud, et Iisrael annab vastulöögi, kui juudiriiki rünnatakse ning riigi parlament on heaks kiitnud reservväelaste osalise mobiliseerimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles