Leedu ametiühingud alustasid näljastreiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Leedu talvised tänavameeleavaldused said alguse ametiühingute miitingust.
Ka Leedu talvised tänavameeleavaldused said alguse ametiühingute miitingust. Foto: AFP / Scanpix

Riigiteenistujate baaspalga vähendamise otsuse vastu protestivad Leedu ametiühingud alustasid täna seimihoone juures näljastreiki.

Siseasjade süsteemi töötajate ametiühingu esindaja Loreta Sošcekiene ütles ajakirjanikele, et näljastreik kestab vähemalt homseni, mil selgub, milline on valitsuse lõplik otsus. Peaminister lubas otsuse baaspalkade alandamisest ajutiselt tagasi kutsuda.

Täna keskpäeval kogunes Leedu seimi juurde umbes 20 inimest, seal viibib samuti kolm politseipatrulli ja ajakirjanikud.

Täna arutas riigiteenistujate palkade kärpimist eriline töörühm, millesse kuuluvad ka ametiühingute esindajad.

Valitsus võttis 17. juunil, ametiühingutega eelnevalt läbi rääkimata, vastu otsuse alandada baaspalka 128 litilt (576 Eesti krooni) 115 litini (517,5 krooni), aga baastunnitasu 0,76 litilt (3,42 krooni) 0,68 litini (3,06 krooni). Määrus pidanuks jõustuma 1. augustist.

Baaspalgast lähtudes arvestatakse palkasid kõige madalamapalgalistele riigiteenistujatele: õpetajatele, sotsiaal-, raamatukogu- ja kultuuritöötajatele. Valitsuse otsus puudutab umbes 230 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles