Kaks patriarhi arutavad Eesti õigeusuprobleemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirill.
Patriarh Kirill. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus ning Moskva patriarh Kirill arutavad laupäeval alanud kohtumise käigus ka Eesti õigeusukiriku probleemi.


Barholomeuse pressiesindaja ütles Reutersi teatel, et kolm päeva kestva kohtumise päevakorras on ka Eesti ning Ukraina õigeusukirikute teema.

Moskva patriarhaat on viimastel aastatel korduvalt tõstatanud Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikut (EAÕK) teema ja kinnitanud, et Eesti aladel elavad õigeusklikud on seitsme sajandi jooksul kuulunud Vene õigeusukirikusse.

Sellest seisukohast lähtudes on Moskva patriarhaat tauninud EAÕK registreerimist Eestis 1993. aastal ning selle taastunnustamist Konstantinoopoli patriarhaadi poolt 1996. aastal.

Nii lükkas vene õigeusu piiskoppide kogu 2000. aastal tagasi Konstantinoopoli patriarhaadi ettepaneku tunnustada EAÕKd. Sama kogu otsustas, et Vene õigeusukirik ei osale neil õigeusklike foorumeil, kus on ka EAÕK esindajad.

Samuti on Moskva patriarhaat sellega sidunud oma osalemise dialoogis Vatikani ja anglikaani kirikuga.

EAÕKi metropoliit Stefanus on BNSile öelnud, et väited EAÕKi asutamisest 1996. aastal ei vasta lihtsalt tõele, sest EAÕK sai autonoomia juba 1923. aastal.

Stefanuse sõnul tekitab Moskva patriarhaadi hoiak konflikte ning EAÕKi küsimuses on patriarhaat end ülejäänud õigeusumaailmale vastandanud.

Samuti on rahvusvaheline ajakirjandus viidanud Moskva patriarhaadi soovile saada endale praegu Konstantinoopoli patriarhaadi käes olev juhtroll õigeusumaailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles