Zjuganov kritiseeris stalinismi taunivat OSCE resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Zjuganov.
Gennadi Zjuganov. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa Kommunistliku Partei juht Gennadi Zjuganov kritiseeris teravalt Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee resolutsiooni, mis taunib totalitaarsete režiimide, sealhulgas natsismi ja stalinismi kuritegusid.


«See, mis juhtus, häbistab kogu Euroopat. Sellega püüti panda Nõukogudemaad ühele pulgale fašistliku Saksamaaga. See on jälk oma olemuselt ja hukatuslik Euroopale endale,» ütles Zjuganov laupäeval ajakirjanikele.

Tema meelest peab Venemaa selgelt väljendama oma vastuseisu sellele dokumendile. «Meie riik peab sellele vastama kõige jäigemal kombel, ükskõik kuidas, kas esinema avaldusega või hakkama suhteid üksikute riikidega kokku tõmbama,» leiab Venemaa esikommunist.

Ta tuletas meelde, et Teises maailmasõjas oli mõjukad lääneriigid Nõukogude Liidu, mitte Hitleri-Saksamaa liitlased. «Miks juhtivad Lääne demokraatiad - USA, Inglismaa, Prantsusmaa - hakkasid Nõukogud Liidu liitlasteks ja miks nii palju aastaid hiljem on hakatud meie isasid, võitjaid, alandama?» küsis Zjuganov.

OSCE Parlamentaarne Assamblee võttis reedel Vilniuses lõppenud istungjärgul vastu resolutsiooni «Lõhestatud Euroopa ühendamine: inimõiguste ja kodanikuvabaduste kaitse XXI sajandil OSCE regioonis».

Vene delegatsiooni protesti esile kutsunud resolutsiooni algatasid Sloveenlase Roberto Battelli ja Leedu seimi liikme Vilija Aleknaite-Abramikiene. Resolutsioon mõistab hukka natsismi ja stalinismi kuriteod.

Resolutsioonis sisaldub toetus Euroopa Parlamendi algatusele kuulutada 23. august natsismi ja stalinismi ohvrite mälestuspäevaks.

23. augustil 1939. aastal sõlmisid Nõukogude Liit ja natsi-Saksamaa nn Molotov-Ribbentropi pakti, mille juurde käinud salajased protokollid jagasid Euroopa ebaseaduslikult mõjusfäärideks. See sobing lubas Nõukogude Liidul Balti riike pooleks sajandiks okupeerida.

Dokumendis rõhutatakse, et Euroopa riigid kogesid XX sajandil kaht võimast totalitaarrežiimi - natsismi ja stalinismi, mille ajal pandi toime genotsiidi, sõjaroimasid ja inimsusevastaseid kuritegusid, rikuti inimõigusi ja -vabadusi.

Samuti väljendatakse resolutsioonis sügavat muret totalitarismi ülistamise, natsistliku ja stalinistliku mineviku kummardamise üle, hoiatatakse äärmusluse, sealhulgas neonatsismi tugevnemise eest.

OSCE riike kutsutakse avama ajalooarhiive ning võitlema võõraviha ja agressiivse rahvusluse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles