Medvedev soovib raketikilbi osas kompromissi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kohtub järgmisel nädalal USA riigipea Barack Obama.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kohtub järgmisel nädalal USA riigipea Barack Obama. Foto: AP / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedevi sõnul peavad Ühendriigid Euroopa raketitõrjesüsteemi osas järeleandmisi tegema, kui soovivad jõuda kokkuleppele tuumarelvaarsenali vähendamises.


Medvedev tegi avalduse vahetult enne järgmisel nädalal algavat USA presidendi Barack Obama visiiti Venemaale. Muu hulgas peaksid kahe riigi presidendid arutama ka uue tuumarelvastuse piiramise leppega seonduvat. Viimasega soovib USA tuumalõhkepeade hulka vähendada allapoole 2002. aastal määratud arvust, vahendas AFP.

Obama on lubanud muuta tuumarelvastuse vähendamise oma presidentuuri üheks keskseks küsimuseks. Selle oluliseks eelduseks on aga 1991. aastal Moskvaga sõlmitud, kuid selle aasta detsembris aeguva USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START) uuendamine.

Medvedevi sõnul on uue START-lepingu sõlmine võimalik, kuid selleks peavad riigid USA raketitõrjekilbi osas kompromissile jõudma. «Meie jaoks on need teemad vastastikku seotud,» lisas Medvedev Itaalia meediaväljaannetele antud usutluses, mida täna kantakse üle ka Vene riigitelevisioonis, vahendas Reuters.

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp ohustab Venemaa julgeolekut ning on ähvardanud saata Kaliningradi oblastisse ka raketikompleksid.

Vastavalt USA eelmise presidendi George W. Bushi administratsiooni ajal sõlmitud kokkuleppele paigutatakse Poola pinnale kümme tõrjeraketti ja Tšehhi territooriumile rajatakse raketitõrjesüsteemi radar. USA kinnitusel soovitakse raketikaitsekilbi abil end kaitsta aga Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu. President Obama pole lõplikku otsust raketikilbi osas aga langetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles