Iisrael ei paiguta allveelaevu Punase mere baasi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael ei paiguta allveelaevu Punase mere baasi.
Iisrael ei paiguta allveelaevu Punase mere baasi. Foto: AFP / Scanpix

Iisraelil pole kavas paigutada allveelaevu Eilati baasi, kinnitas kaitseametnik pühapäeval, lükates tagasi väited, et sellest Punase mere sadamast võib saada eelpost salaoperatsioonideks Iraani vastu.

Iisraeli Dolphin-klassi allveelaevad sõitsid möödunud nädalal läbi Suessi kanali Vahemerest Punasesse merre ja võtsid osa õppusest Eilati lähistel. Allveelaevad läbisid Suessi kanali esimest korda ja kaitseallikate sõnul on see märk Iisraeli soovist laiendada strateegilist haaret, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet. 

Tunnistajate jutu järgi viibisid allveelaevad mõnda aega Eilati baasis ja lahkusid siis.

Kaitseametnikud ütlesid, et Saksamaal toodetud allveelaevad, mida Iisraelil on kolm, ei hakka alaliselt baasis viibima. Ühe ametniku sõnul tõmmatakse mereväeoperatsioone Eilatis hoopis koomale.

Kui Eilati allveebasi ei kasutata, tuleb Iisraeli allveelaevadel Pärsia lahte jõudmiseks sõita läbi madala Suessi kanali või ümber Aafrika. See võtaks nädalaid ja vähendaks oluliselt juudiriigi valmidust vastulöögiks Iraani tuumarünnaku korral.

Üldlevinud arvamuse kohaselt on Dolphinitel tuumaraketid, ehkki Iisrael keeldub sel teemal kaasa rääkimast. Iraani tuumarajatiste ründamiseks piisaks aga ka allveelaevade tavarelvastusest.

Eilat on kümnekilomeetrine rannariba Egiptuse ja Jordaania vahel. Mõlemal riigil on Iisraeliga rahulepe.

Ruumipuuduse ja kitsa Punase mere võimaliku blokeerimise tõttu sõja korral ei taha Iisrael allveelaevu kogu aeg Eilatis hoida. Dolphinite põhibaas on Vahemeres Haifas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles