Radioaktiivse veosega Vene alus põrkas kokku Norra tankeriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas kogunevad Läänemere äärsete suurlinnade esindajad.
Tallinnas kogunevad Läänemere äärsete suurlinnade esindajad. Foto: Alo Lõhmus.

Taani ja Rootsi vahelises Sundi lahes põrkasid reedel kokku radioaktiivse lastiga Vene kuivlastilaev Kapitan Lus ja Norra tanker Sundstraum, teatas pühapäeval väljaanne Merebülletään - Sovfraht.

Vahejuhtum leidis aset 3. juulil. Kokkupõrge leidis aset hea selge ilmaga, mil valitses suurepärane nähtavus. Kuivlastilaev Kapitan Lus sai augu vasakusse pardasse ning vajus tugevasse kreeni.

Auk on kolmanda trümmi kohal, milles asus alumiinium. Spetsiaalsetes konteinerites asuv radioaktiivne veos asus esimeses trümmis ning on praeguseks juba sama firma teisele alusele ümber laaditud ning teel sihtkoha poole.

Norra tanker, mis põrkas Vene alusega kokku ninaosaga, andis tagasikäigu ja tõmbas bülletääni andmeil selle avausest välja - tegemist on merepraktika jämeda rikkumisega, ning sõitis seejärel madalikule.

Tankeri kapteniks on väidetavalt ühe Balti riigi kodanik, samuti viibis pardal segameeskond, kelle seas on ka Ukraina kodanikke. Mõningatel andmetel oli meeskond purjus. Sundstraumi peamiseks veoseks on metanool, osa veosest moodustab joogikõlbulik piiritus.

Kuivlastilaev Kapitan Lus pukseeriti Kopenhaagenisse, kus lapitakse pardas olevat auku, et laev seejärel laevaremonditehasesse suunata.

Taani mereadministratsiooni teatel on esialgsetel andmetel õnnetuses süüdi mõlemad alused. Sundstraum ei muutnud kurssi, vaatamata kuivlastilaeva helisignaalidele ning katsetele võtta ühendust raadio teel. Selgus, et tanker oli jäänud vooluta. Samal ajal ei võtnud ka Vene kuivlastilaev midagi ette kokkupõrke vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles