Sven Mikser esineb NATO peasekretäri konverentsil

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann.

Sven Mikser räägib homme Brüsselis NATO peasekretäri korraldataval konverentsil NATO uue julgeolekukontseptsiooni vajadusest.

Riigikogu väliskomisjoni esimees ja NATO Parlamentaarse Assamblee asepresident Sven Mikser esineb konverentsi avapaneelis, milles analüüsitakse vajadust uue strateegilise kontseptsiooni järele.

Koos temaga arutlevad samal teemal veel Prantsuse julgeolekuanalüütik Francois Heisbourg ja Briti sõjateaduste professori Sir Lawrence Freedman.

Mikseri sõnul saab pilt uue strateegilise kontseptsiooni koostamise vormi ja ajakava osas selgemaks pärast Alliansi uue peasekretäri ametisse asumist augustis, ent sisuliste teemade osas, mille ümber liikmesriikide pealinnade vahel mõttevahetust pidama hakatakse, on juba üht-teist teada.

NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi korraldatav konverents juhatab sisse NATO uue strateegilise kontseptsiooni koostamise protsessi. Konverentsil keskendutakse senikehtiva strateegilise kontseptsiooni analüüsile maailma muutunud julgeolekuolukorras ning NATO traditsioonilise kollektiivkaitsefunktsiooni ja välisoperatsioonide teostamiseks vajalike võimekuste vahekorrale.

«Muuhulgas keskendutakse strateegilise kontseptsiooni üle peetavates vaidlustes kindlasti alliansi tava- ja tuumajõudude vahekorrale NATO kaitse- ja heidutusfunktsiooni täitmisel, suhetele naabrite ja strateegiliste koostööpartneritega, sealhulgas Venemaaga, ja NATO rollile uute julgeolekuohtude - näiteks energiakonfliktide ja küberrünnakute - ohjamisel,» ütles Mikser.

Mikser lisas, et 1999. aastal vastu võetud ja tänaseni kehtiv NATO kontseptsioon on nendeks debattideks hea alus, peegeldades paljudes küsimustes toonaste liitlaste vahel saavutatud kompromissi.

Lähteülesanne NATO uue strateegilise kontseptsiooni koostamiseks anti NATO peasekretärile alliansi aprillikuisel tippkohtumisel Strasbourgis ja Kehlis.

Konverentsi avab NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer ja sellel esinevad teiste hulgas USA endine välisminister Madeline Albright, Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) peadirektor Mohammad ElBaradei ja Euroopa Liidu Sõjalise Komitee esimees kindral Henri Bentegeat.

NATO Parlamentaarne Assamblee on kõigi NATO liikmesriikide parlamendisaadikuid ühendav foorum. Sven Mikser on üks NATO PA viiest asepresidendist ja assamblee eriraportöör strateegilise kontseptsiooni koostamise alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles