Kõrgõzstani president ratifitseeris uue baasileppe

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdurid Manase õhuväebaasis.
Ühendriikide sõdurid Manase õhuväebaasis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani parlament ratifitseeris eile Ühendriikidega sõlmitud uue leppe, mis lubab USAl kasutada Manase õhuväebaasi Afganistani missiooni logistikakeskusena.


«Olukord Afganistanis ja Pakistanis muutub iga päevaga halvemaks ning see mõjutab kogu Kesk-Aasiat,» ütles Kõrgõzstani president Kurmanbek Bakijev televisioonile antud usutluses, vahendas AFP.

Bakijevi kinnitusel lähtuti lõpliku otsuse langetamisel riigi rahvuslikest huvidest.

Veebruaris teatas Kesk-Aasia riik, et sulgeb Manase õhuväebaasi, mis on oluline lüli Afganistanis teenivate Ühendriikide ja NATO liitlasvägede väeüksuste varustamisel. Biškek viitas majanduslikele põhjustele, sest väidetavalt ei soovinud Ühendriigid selle eest tasuda õiglast turuhinda.

Vahetult enne seda teatas Kreml, et annab Kõrgõzstanile laenu ja kustutab osa võlast, mistõttu avaldas Venemaa paljude vaatlejate hinnangul Biškekile survet lepingu lõpetamiseks.Väidetavalt oli USA lennuväebaasi sulgemine eeltingimus rahalise toetuse eraldamiseks.

Pärast kuid kestnud läbirääkimisi jõudsid Ühendriigid ja Kõrgõzstan siiski kokkuleppele ja nüüd võivad Ühendriigid Manase transiitkeskusest transportida Afganistani vaid mittesõjalist kaupa. Muu hulgas tuleb USAl uue lepinguga Kõrgõzstanile maksta senisest enam kui kolm korda kõrgemat renti.

Eile andis Venemaa annab Ühendriikidele loa kasutada oma õhuruumi USA vägede ja relvade transiidiks Afganistani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles