G8 liidrid kogunevad Itaaliasse tippkohtumisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma juhtivate tööstusriikide G8 liidrid hakkasid täna kogunema Itaaliasse tippkohtumisele, mille peateemadeks on ülemaailmne majanduskriis, kliimamuutus ja Iraan.


«Kõik on valmis,» kuulutas Itaalia peaminister Silvio Berlusconi kohalikule ajakirjandusele ja valmistus tervitama külalisi L'Aquila linnas, kus aprillis sai laastavas maavärinas surma ligi 300 inimest.

Kolmepäevase kohtumise ettevalmistusi on varjutanud üha uusi luukeresid välja toovad üksikasjad Berlusconi eraelust ja mure liidrite ohutuse pärast L'Aquilas, kus on tänini tunda maavärina järeltõukeid.

Ametnikud on koostanud evakuatsiooniplaani juhuks, kui maa-aluste tõugete võimsus tõuseb üle nelja magnituudi Richteri skaalal.

Alles reedel mõõdeti 4,1 magnituudine maavärin kõigest kilomeetri kaugusel sõjaväeakadeemiast, kus tippkohtumine aset leiab.

G8 tippkohtumisest võtavad traditsiooniliselt osa kaheksa juhtiva tööstusriigi - USA, Kanada, Venemaa, Jaapani, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia - liidrid.

Suuremast osast diskussioonidest võtavad seekord osa ka tõusvad majandusmaad Hiina, India ja Brasiilia.

Hiina president Hu Jintao on üks liidritest, kes on juba kohale jõudnud. Suuremat osa teistest oodatakse teisipäeval, kuid USA president Barack Obama tuleb kolmapäeva hommikul otse Moskva-visiidilt.

Kohtumise põhijõud läheb püüetele maailma majandust tõusule suunata. Sellega tehti algust juba aprillis Londonis G20 tippkohtumisel, kus lubati Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) ja teistele ülemaailmsetele institutsioonidele triljon dollarit hätta sattunud majanduste abistamiseks.

Briti peaminister Gordon Brown ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy tegid esmaspäeval G8 eelse kohtumise, et kooskõlastada positsioone L'Aquilas ning lubasid tulla välja ettepanekutega kõnelsuteks naftaturu kõikumise üle.

Nad lubasid ka kliimamuutuste asjus oma G8 partneritele survet avaldada, et detsembriks kavandatud Kopenhaageni konverentsil kasvuhoonegaaside heitkoguste piiramises kokkuleppele jõutaks.

L'Aquilas on kohal ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, kes soovib, et G8 peaks kinni varasematest lubadustest kliimamuutuse ohjeldamiseks ja Aafrika abistamiseks. «Tühjade sõnade ja poolikute lahenduste aeg on möödas,» ütles ta ajakirjanikele.

Financial Timesi andmetel on G8-l kavas lubada kolme aasta jooksul 12 miljardit dollarit arengumaade põllumajanduse arendamiseks, suurimad panustajad on USA ja Jaapan.

Lääneliidrid on lubanud tõstatada ka Iraani valimisjärgse kriisi teema, kuid Venemaa ja Hiina suhtuvad selle küsimuse rahvusvahelisele areenile toomisesse jahedalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles