Tuleval aastal Eesti Afganistani lisaüksusi ei läkita

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy 8 patrullis.
Estcoy 8 patrullis. Foto: Tõnu Noorits / Kaitsejõudude peastaap

Kuigi homme Tallinnast teele asuva teise kompaniiga Eesti peaaegu kahekordistab Afganistani presidendivalimiste ajaks oma sõdurite arvu selles riigis, tuleval aastal, kui afgaanid valivad parlamenti, siit lisaüksuse lähetamist kavas pole.

«Ei,» kõlas täna kaitseministeeriumi operatsioonide ja kriisireguleerimise osakonna juhataja Riho Rõngelepa vastus küsimusele, kas Eesti vaeb nüüd võimalust sarnaselt tänavu 20. augustil toimuvate presidendivalimiste ajaks saadetavale Estcoy E-le ka tuleval aastal valimiste ajaks lisaüksuse Afganistani saata. «Me eelkõige ootame, et sellesügisesed valimised toovad endas kaasa ka teatava muutuse julgeolekuolukorras.»

Ka Afganistani suursaadiku ning Afganistani ja Pakistani eriesindaja Harri Tiido sõnul on lootust, et tänavune suvi võib selles piirkonnas osutuda murranguliseks. USAst läkitatud lisaüksused on suundunud Talibani vastu ka nendes Helmandi osades, kus mässulised seni üsna julgelt võimutsesid. Varem oli Helmandis lihtsalt liiga vähe NATO sõdureid selleks, et jõuda selle kriitilise tähtsusega provintsi äärealadele.

Rõngelep meenutas, et tuleval aastal osalevad Eesti kaitseväelased ka NATO kiirreageerimisjõududes, NRF-14s. «Võibolla raha ei olegi nii suur küsimus, aga inimressursi poolelt oleks seda (Afganistani taas lisaks tavapärasele kontingendile lisaüksuse saatmist – toim) väga keeruline teostada,» märkis ta.

Koos USA 2. merejalaväebrigaadiga Helmandi provintsis teenima hakkav Estcoy E on moodustatud samuti NRF 14ks valmistuvatest meestest. Üksust juhib kapten Ain Tiidrus.

Rõngelepa ja Tiidoga täna ajakirjanikele teabetunnil Estcoy E missiooni tutvustanud peastaabi ülema brigaadikindral Neeme Väli sõnul on homme teele läkitatavatel meestel hea ettevalmistus. «Tiidrusega kohtusin ma eelmine kord Now Zadis, kus ta oli samuti kompanii ülem,» rääkis Väli. «Kompanii juhtkond ja suur osa kompaniist on reaalse Afganistani kogemusega ja väga hea väljaõppe saanud mehed.»

Juba praegu on Helmandis siit tavapärase rotatsiooni käigus saadetud Estcoy 8. Kompanii, mis on juba kandnud ränki kaotusi ühe langenu ja kolme raskelt vigastatu näol, teenib koos brittidega.

Helmandis teenivad Suurbritannia, USA, Eesti ja Taani sõjaväelased. Viimasel ajal on seda provintsi järjest sagedamini nimetatud kõige keerulisema julgeolekuolukorraga kohaks kogu Afganistanis. Seal valmib suurem osa tolle riigi oopiumitoodangust ning Afganistani armeel ja neid toetavatel NATO üksustel pole siiani õnnestunud kogu provintsi oma kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles