G8 võib loobuda kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärgist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevusorganisatsooni Oxfam liikmed kannavad Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja USA presidendi Barack Obama maske kliimamuutuste tähtsustamisele suunatud meeleavaldusel Itaalias.
Heategevusorganisatsooni Oxfam liikmed kannavad Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja USA presidendi Barack Obama maske kliimamuutuste tähtsustamisele suunatud meeleavaldusel Itaalias. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G8 liikmed ei ole suutnud kokku leppida eesmärgis vähendada kasvuhoonegaasi heitmekoguseid 2050. aastaks poole võrra, selgus täna toimuvate kõneluste eel avalikkuseni jõudnud dokumendikavast.


Kavandatud sihtidest loobumine annab hoobi püüetele saavutada detsembris Kopenhaagenis kokkulepe uues ÜRO kliimapaketis.

Läbirääkimised, millest võtsid osa 17 suure majandusriigi kõrged ametnikud, katkesid teisipäeva hilisõhtul, kuna Hiina ja India ei olnud nõus isegi eesmärkide mainimisega, ütles vaidlustega kursis olev allikas Reutersile.

Hiina ja India soovivad, et rikkad riigid kärbiksid esmalt 2020. aastaks tublisti oma heitmekoguseid ja et töötataks välja plaan, millega arenenud riigid annavad arengumaadele lühiajalist finantsabi, et nood tuleksid toime tulvadest, kuumalainetest, tormidest ja merede veetaseme tõusust tingitud hädadega.

Karidele jooksnud kõneluste eesmärk oli ettevalmistustöö 17 majandusjõu foorumi (Major Economies Forum - MEF) neljapäevaseks tippkohtumiseks, mida juhatavad USA president Barack Obama ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi.

MEF-i riikide arvel on 80 protsenti kogu maailma kasuvuhoonegaaside emissioonist.

Möödunud aasta G8 tippkohtumisel töötati välja «visioon» heitmekoguste poole võrra vähendamisest aastaks 2050, kuid määranud kindlaks, milline aasta võetakse aluseks. Suured arenevad majandused ei olnud juba toona 2050. aasta tähtajaga nõus, väites, et rikkad riigid peavad astuma esimese sammu.

Reutersini jõudnud G8 avalduse tekstis öeldakse, et osavõtjad on seisukohal, et maakera temperatuur ei tohi tõusta üle kahe kraadi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles