G8 ja tõusvad majandusriigid määrasid emissioonipiirangud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma suurimad majandusriigid leppisid täna kokku, et maakera temperatuuril ei tohi lasta tõusta üle kahe kraadi.


Itaalias L'Aquilas teist päeva käinud juhtivate tööstusriikide G8 tippkohtumisega liitusid tõusvad majandusjõud Hiina, Brasiilia, India, Mehhiko ja Lõuna-Aafrika Vabariik, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

Tõusvad majandusmaad nõudsid, et rikkad tööstusriigid maksaksid kinni suurema osa majanduskriisist ülesaamisega seonduvatest kulutustest, kuid leppisid nõudmistega panna paika kasvuhoonegaasi emissiooni piirangud. Varem on nad tõrkunud oma tööstuste emissioonimäära piiramast, kartes majanduskasvu aeglustumist.

Alles eelmisel nädalal olid Hiina ja India vastu emissioonide piiramisele ning väitsid, et rikkad riigid peaksid selles osas teed näitama.

Kuid ühe diplomaadi jutust ja AFP valdusesse jõudnud kommünikeemustandist selgub, et suurte majandusriikide foorum -- 16 riiki, mis toodavad kokku 80 protsenti kogu maailma süsihappegaasidest -- jõudis emissioonimäärade osas kokkuleppele.

Hoolimata Venemaa tõrkumisest otsustas G8 juba varem, et vähendab kasvuhoonegaaside emissiooni 2050. aastaks 80 protsenti.

Nüüd jõuti kokkuleppele, et keskmise õhutemperatuuri tõusu tase ei tohi olla rohkem kui kahe kraadi võrra kõrgem 18. sajandi ehk tööstusrevolutsiooni eelsest tasemest.

Samas on endiselt erimeelsusi. Näiteks Brasiilia nimetas 80-protsendilist emissioonikärbet «ebausutavaks» ja kinnitas, et vaja on vahepealset eesmärki. Samal seisukohal oli juba varem ka Venemaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles