Pamplonat täidavad taas härjajooksjad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile nautisid härjajooksjad San Fermini festivali kolmandat päeva.
Eile nautisid härjajooksjad San Fermini festivali kolmandat päeva. Foto: AFP / Scanpix

Hispaanias Pamplona linnas käib sel nädalal taas iga-aastane San Fermini festival, mis pakub purjus ja ähmis turistidele võimalust end munakividel härgade eest joostes vigastada.



Teisipäeval kell kaheksa hommikul alanud festivali avajooksu kirjeldasid selle korraldajad uudisteagentuurile AFP kui kiiret ja puhast. See kestis kaks ja pool minutit ning umbes kahest tuhandest osalejast sai viga neli – üks šotlane, üks ameeriklane ja kaks hispaanlast.



Ükski vigastatutest ei langenud inimeste taga jooksva härja ohvriks, nad kõik koperdasid ja kukkusid Pamplona kitsastel munakivitänavatel. Päeval inimeste rõõmuks neid taga ajanud härjad aga pidid õhtul astuma matadooride vastu.



Üleeile kordus sama rutiin. Selle käigus sai viga kolm meest – austraallane, šveitslane ja hispaanlane. AFP andmeil pole neist ühegi seisund väga tõsine: esimesel purunes tänavale kukkudes lõualuu, teisel sai viga põlv ning kolmas sai sarvetorke tagumikku.


Eilselt jooksult teateid vigastatutest ei saabunud.



1911. aastast on härjajooksul surma saanud 14 inimest. Sellegipoolest tõmbab ettevõtmine igal aastal kokku umbes miljon osalejat ja pealtvaatajat ning üritust kannab otse üle Hispaania televisioon. Maailmakuulsaks tegi härjajooksu Ernest Hemingway 1926. aasta raamat «Ja päike tõuseb».



Kohalike kinnitusel pole osalejate tervisekahjustuste põhjuseks enamasti mitte härjarünnak, vaid nende enda joobeaste, nimelt kipuvad paljud San Ferminil osalejad ka alkoholiga tugevalt liialdama. Uudistevõrk BBC liigitab oma San Fermini kirjelduses härjajooksul osalejad kolme rühma: noored, turistid ja pohmellis.


Viimati hukkus San Ferminil osalenu möödunud aastal – 23-aastane hispaanlane kukkus alla 30 meetri kõrguselt linnamüürilt.



Festival


• Hispaanias Pamplona linnas toimuvad pidustused, mis algavad traditsiooniliselt igal aastal 6. juulil kell 12.00 ja lõppevad 14. juuli südaööl.


• Seda tähistatakse Püha Fermini auks, kes on üks Navarra kaitsepühakutest.


• Kuigi need pidustused sisaldavad palju erinevaid atraktsioone, alates ilutulestikust ja lõpetades rahvatantsijatega, on see üritus ennekõike tuntud härjajooksude poolest.


• See on üks Hispaania tuntumaid festivale, mis toob igal aastal kokku umbes miljon inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles