G8 kuulutas välja 15 miljardi dollarilise toiduabipaketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toiduabi jaotamine Zimbabwes.
USA toiduabi jaotamine Zimbabwes. Foto: AFP / Scanpix

Tööstusriikide ühendus G8 ja nende 19 partnerriiki leppisid tänareedel kokku, et kulutavad vähemalt 15 miljardit dollarit põllumajanduse ja toidujulgeoleku parandamiseks arengumaades.

«On vaja otsustavalt ja viivitamatult tegutseda, et vabastada inimkond näljast ja vaesusest,» ütlesid G8 juhid avalduses, mille nad tegid Itaalias toimunud tippkohtumise viimasel päeval, kus nendega ühinesid ka Aafrika riikide liidrid.

«Me julgustame teisi riike ja eraettevõtjaid andma panuse ühistesse jõupingutustesse globaalsete toiduvarude kindlustamisel,» öeldi ühisdeklaratsioonis, mis avaldati Itaalias toimunud G8 tippkohtumise viimasel päeval.

Avalduses kinnitati valmidust parandada rahastamismehhanismide koordineerimist ja tagada, et uued ressursid tõhustavad olemasolevate programmide tööd. USA panus programmis ulatub umbes 3,5 miljardi dollarini. ÜRO Põllumajandusorganisatsiooni IFADi juht Kanayo Nwanze tervitas programmi.

USA president Barack Obama taotles plaanile teiste riikide toetust hommikusöögikohtumisel, kus osalesid lisaks G8 juhtidele ka Alžeeria, Angola, Etioopia, Nigeeria, Senegali juhid ja Aafrika Liidu juht Muammar Gaddafi. Hommikusöögi keskne teema oli majanduskriisi mõju Aafrikale.

Hiljem palus Egiptuse president Hosni Mubarak Aafrika riikidele antud laenude tagasinõudmise ajutist peatamist, et neil oleks kergem majanduskriisi üle elada. Mubarak palus rikastel riikidel korraldada Aafrika võla ajutine külmutamine ja anda mandrile laenu soodsa intressiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles