Afganistanis hukkus ööpäevaga kaheksa Briti sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulatuslik pealetung Afganistanis.
Ulatuslik pealetung Afganistanis. Foto: AFP / Scanpix

Afganistanis hukkus ööpäeva jooksul erinevates rünnakutes kaheksa Briti sõdurit, vahendas laupäeva varahommikul Ühendkuningriigi meedia.


Lõuna-Afganistanis sai reedel kahes plahvatuses surma viis jalgsipatrullis olnud britti, mis on senini kõrgeim ohvrite arv ühes rünnakus, kinnitas uudisteagentuur Reuters.

Suurbritannia on nüüd Afganistanis kaotanud 184 sõdurit, millega mööduti Iraagi ohvrite arvust, kus on elu jätnud 179 britti. Viimase kümne päeva jooksul on tapetud 15 Briti sõdurit, neist enamik on hukkunud pommiplahvatustes.

Ajaleht The Times kirjutas, et viimaste päevade uudised hakkavad juba meenutama Falklandi sõja halvimaid hetki.

«Briti avalikkus on viimase kümne päeva jooksul pidanud harjuma igapäevaseks muutuvate süngete uudistega,» nentis ajaleht.

Ajaleht Daily Mail nõudis peaminister Gordon Brownilt, et valitsus toetaks tõhusalt vägesid või tooks sõdurid koju.

«Me ei saa niimoodi edasi minna, et vaatame pealt, kuidas nende generatsiooni parimad ja julgemad sellises tempos surevad,» kirjutas ajaleht.

Afganistani lõunaosas sai reedel teeäärse pommi plahvatuses surma ka üks USA sõdur.

Briti peaminister Gordon Brown hoiatas reedel, et Afganistanis Talibani mässulistega võitlevaid sõdureid ootab «väga raske suvi».

Suurbritannial on Afganistanis umbes 8300 sõdurit, kes paiknevad peamiselt rahutus Helmandi provintsis.

Brittide operatsioonil Pantri Küüs Šotimaa kuningliku rügemendi 3. pataljoni juhtiv major Al Steele rääkis Reutersile, et lahingud on rängad, sest mässulised on nende jaoks ülioluliste piirkondade kaitsmiseks hästi valmistunud.

«Samamoodi nagu meie alustasime seda suve kindla plaaniga, kuidas läbi viia operatsioone, on seda teinud ka Taliban,» tõdes ta. Samas märkis Steele, et tundub, et on jõutud punkti, kus Taliban põgeneb, sest näeb, et ei suuda positsioone hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles