Uiguurid ja hiinlased pole rahutustes hukkunute arvus ühel nõul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina relvajõud Ürümqis.
Hiina relvajõud Ürümqis. Foto: AP / Scanpix

Hiina tõstis riigi enamusrahvuse hanide ja uiguuride kokkupõrgetes surma saanute arvu varasemalt 156-lt 184-ni, rahutuste keskpunktiks olnud Ürümqi linnas kehtib endiselt erikord, vahendas uudisteagentuur AFP.


Rahvusvaheline üldsus on Hiinas puhkenud etnilise vägivalla pärast avaldanud suurt muret. Kõige häälekam on Türgi, kes nimetab uiguuridega käitumist «omamoodi genotsiidiks».

Tuhanded uiguurid tulid Hiinas Xinjiangi regioonis tänavale, et enda sõnul avaldada meelt aastakümneid kestnud Hiina valitsuse vastu. Uiguuride eksiiljuhi Rebiya Kadeeri sõnul olid protestid rahulikud, kuid julgeolekujõud reageerisid üle hakkasid meeleavaldajate kallal vägivalda tarvitama.

Hiina riiklik infoagentuur Xinhua teatas esialgu ka seda, et suurem osa tapetutest olid hani hiinlased ja ülejäänud moslemid.

Kadeer ütleb, et tema allikad räägivad võimalikest tuhandetest tapetutest ja arreteeritutest kogu Xinjiangis, suurem osa neist uiguurid. Hiina võimude sõnul on kinni võetud umbes 1500 inimest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles