Landsbergis: «venelase kaart» ohustab Leedu riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Leedu riigipea, praegune europarlamendi saadik Vytautas Landsbergis.
Endine Leedu riigipea, praegune europarlamendi saadik Vytautas Landsbergis. Foto: Peeter Langovits

Kavatsus hakata välismaal elavatele kaasmaalastele väljastama nn venelase kaarte võib ohustada Leedu riiki, leiab tuntud Leedu poliitik, teiseks ametiajaks Euroopa Parlamenti valitud konservatiiv Vyautas Landsbergis.


«Oht võib tekkida, ent see hakkab sõltuma Venemaa poliitikast ning sellest, kui paljud inimesed nn venelase kaardist end ahvatleda lasevad. Siit võivad tekkida erinevad provokatsioonid,» kinnitas Landsbergis pühapäeval BNSile.

End valitsusväliseks organisatsiooniks nimetav fond Venelased teatas reedel portaali Regnum vahendusel, et hakkab välismaal elavatele kaasmaalastele välja andma nn venelase kaarte. Fondi presidendi Leonid Šeršnjovi sõnul on «venelase kaart» dokument, mis «kinnitab Vene riigi ja ühiskonna vabatahtlikult võetud kohustusi oma kaasmaalaste ees».

Portaali andmeil alustatakse «venelase kaartide» jagamist kõigepealt Ukrainas, Kasahstanis, Moldovas ja Balti riikides.

Landsbergis aga avaldas imestust selle üle, et on võimalik võtta endale kohustusi teise riigi ees, kui inimene on Leedu kodanik.

«See on kummaline asi, kui Leedu kodanikud võtavad endale kohustusi Vene riigi ees. Selliste kohustuste võtmine demonstreerib kodanike ebasiirust. See on teise poole (Venemaa) halb tegevus, mis õõnestab Leedu riiki,» kinnitas konservatiiv.

Landsbergis avaldas arvamust, et nn venelase kaartide väljastamise idee taga on Vene võimud.

«Ma ei arva, et seda tehakse Vene riigi teadmata. See peab tekitama muret naaberriikides, eriti Ukrainas ja Valgevenes,» osutas ta.

Landsbergise hinnangul võis halba eeskuju näidata niinimetatud poolaka kaart.

«Poolaka kaart» on dokument, mis tõendab inimese Poola päritolu. Kaardi omanikul on õigus saada tasuta pikaajalist Poola viisat, ta võib legaalselt Poolas töötada, tegelda majandustegevusega Poola kodanikega võrdsetel tingimustel, saada tasuta haridust ja kiireloomulist arstiabi, osta raudteepileteid 37-protsendilise allahindlusega, külastada tasuta Poola riiklikke muuseume, saada Poola riigilt ja omavalitsustelt eeliskorras rahalist abi, mida osutatakse välismaal elavatele poolakatele.

Samas toonitatakse «poolaka kaardi» ametlikus tutvustuses, et tegemist ei ole Poola kodakondsusega.

Regnumi teates osutatakse, et eeldatavalt hakkab «venelase kaart» andma omanikule mõningaid soodustusi, kaasa arvatud majanduslikku laadi.

Mingisugust «venelase kaarti» puudutavat seadust ei ole Venemaal seni aga vastu võetud, seega on vähemalt algul tegemist pigem sümboolse dokumendiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles