Neli ELi riiki ja Türgi allkirjastavad Nabucco gaasijuhtme leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neli Euroopa Liidu liikmesriiki ja Türgi allkirjastavad täna Nabucco gaasijuhtme ehitamise leppe, et vähendada Euroopa sõltumist Vene gaasitarnetest.


Ankaras toimub Türgi, Austria, Bulgaaria, Ungari ja Rumeenia transiidikokkulepete allkirjastamise pidulik tseremoonia Türgi peaministri Recep Tayyip Erdogani juhtimisel.

Projekti toetajad loodavad, et 3300 kilomeetri pikkune gaasijuhe hakkab pumpama kuni 31 miljardit kuupmeetrit gaasi Kaspia mere äärest Türgi ja Balkani kaudu Austriasse, vältides Venemaad.

Veerand kogu Euroopas kasutatavast gaasist tuleb praegu Venemaalt.

Nabucco peaks käiku minema 2014. aastal, projekti hinnanguliseks maksumuseks on 7,9 miljardit eurot.

Projekti tähtsust rõhutab asjaolu, et allkirjastamise tseremooniast võtavad osa Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, Iraagi peaminister Nuri al-Maliki ning USA eriesindaja Euraasia energeetika küsimustes Richard Morningstar.

Nabucco projekt sai positiivse tõuke reedel, kui Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhammedov andis mõista oma riigi huvitatusest sellest projektist.

Türkmenistan, nii nagu Kasahstan ja Usbekistan, hoidusid mais Prahas toimunud kohtumisel Nabucco otsesest toetamisest.

Nabucco on rivaal South Streami projektile, mida arendavad Vene gaasihiid Gazprom ja Itaalia kompanii Eni. Projekti eesmärk on toimetada Vene gaasi Musta mere alt Bulgaariasse ja sealt Lääne-Euroopasse.

Nabucco leppe allkirjastamine on mitu korda edasi lükkunud Türgi soovi tõttu kasutada 15 protsenti gaasijuhet läbivast gaasist kodumaise nõudluse rahuldamiseks või isegi re-ekspordiks.

Türgi uudisteagentuuride teatel on Ankara nüüd sellest nõudmisest loobunud, saades vastutasuks 50-60 protsenti projekti maksutuludest, mis võivad ulatuda 450 miljoni eroni aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles