CIAl oli salaplaan Al-Qaeda juhtide tapmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dick Cheney.
Dick Cheney. Foto: Reuters / Scanpix

USA Luure Keskagentuuril (CIA) oli salajane plaan Al-Qaeda agente püüda või tappa, kuid selle likvideeris CIA direktor Leon Panetta, kirjutas Wall Street Journal pühapäeva õhtul.


Anonüümsetele luureallikatele viidates väitis ajaleht, et erakordselt salastatud plaani detailid ei ole teada, ning CIA keeldus selle sisu kommenteerimast, vahendas uudisteagentuur BNS AFP ja Reutersi teateid.

Praeguste ja endiste valitsusametnike sõnul kulutas agentuur programmi kavandamisele ja arvatavasti ka agentide väljaõppele juba ka teatud summa raha.

Kolmele anonüümsele endisele luureametnikule viidates kirjutas ajaleht, et 2001. aastal kaalus CIA Al-Qaeda juhtide mõrvamist, kuid need arutelud vaibusid poole aastaga.

President Barack Obama nimetas Panetta CIA juhiks selle aasta alguses.

Wall Street Journali andmeil ei avaldanud ei Panetta ega kongress programmi üksikasju. Panetta tegi salaplaanile lõpu 23. juunil, kui oli sellest teada saanud.

Esindajatekoja luurekomisjoni liige, vabariiklane Pete Hoekstra ütles, et realiseerumata programmile kulutati umbes miljon dollarit.

Demokraadist senaator Diane Feinstein ütles saates «Fox News Sunday», et salaprogramm allus endisele asepresidendile Dick Cheneyle. New York Timesi andmeil sai see alguse pärast 11. septembri terrorirünnakuid, kujutades endast katset rakendada toonase president George W. Bushi käsku Al-Qaeda agente kinni võtta või tappa.

Cheney pooldas George W. Bushi valitsuse ajal innukalt vastuolulisi ülekuulamismeetodeid nagu uputamise simuleerimine. Temast on saanud Obama riikliku julgeoleku poliitika juhtiv kriitik.

Alates Obama ametisse asumisest 20. jaanuaril on Cheney uue valitsusega vägikaigast vedanud seoses CIA ülekuulamismeetoditega, mis kahjustasid USA mainet kogu maailmas.

Obama üks esimene samm presidendina oli käsk terrorismis kahtlustatavaid inimlikumalt kohelda.

Panetta tõotas, et ei luba küsitlemisel survestamist, salavanglaid ega terrorismis kahtlustatavate viimist riikidesse, kus neid võidakse piinata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles