Medvedev väisas separatistlikku Lõuna-Osseetiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medvedev väisas separatistlikku Lõuna-Osseetiat.
Medvedev väisas separatistlikku Lõuna-Osseetiat. Foto: AFP / Scanpix

Vene president Dmitri Medvedev tegi täna ootamatu külaskäigu Gruusia separatistlikku piirkonda Lõuna-Osseetiasse, mida Moskva pärast mullust augustisõda tunnustas iseseisva riigina.


Visiit leidis aset vähem kui nädal aega pärast seda, kui USA president Barack Obama kutsus austama Gruusia territoriaalset terviklikkust, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi ja AFP teateid. 

Vene riigipead võtsid vastu Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ ning paarsada kohalikku elanikku. Kõrget külalist kostitati kohalike traditsioonide kohaselt puukausitäie veini, šašlõki ja pirukatega.

Medvedev saabus Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalisse esmaspäeval ning toonitas Kremli pressiteenistuse kinnitusel kaitsekoostöö tähtsust. Ta külastas koos Kokoitõga ka Vene väebaasi Tshinvalis, vahendas Vene riiklik telekanal Vesti-24.

«Medvedevi visiit pole midagi muud kui provokatsioon,» ütles Gruusia reintegratsiooniminister Temur Jakobašvili.

«Piirkonnas asuvate Vene sõdurite hulk on suurem kui Lõuna-Osseetia elanike oma,» lisas ta.

See mägine Kaukaasia piirkond, mis on siiani paljuski varemetes ning mille iseseisvust on lisaks Moskvale tunnustanud vaid Nicaragua, jääb endiselt peamiseks ärritajaks Venemaa suhetes lääneriikidega.

Medvedev ütles, et Venemaa kavatseb aidata Lõuna-Osseetiat majanduse elavdamisel ja sotsiaalsete probleemide lahendamisel ning käskis Kokoitõl keskenduda oma tähelepanu prioriteetide määratlemisele nendes valdkondades.

Vene väed sisenesid 2008. aasta 8. augustil Gruusiasse, et tõrjuda Thbilisi sõjaline katse võtta taas enda kontrolli alla Lõuna-Osseetia, mille separatistlikud võimud on pikka aega nautinud Moskva ulatuslikku toetust.

Venemaa on praeguseks paigutanud Lõuna-Osseetiasse ning teise separatistlikku piirkonda Abhaasiasse tuhandeid sõdureid.

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia eraldusid ülejäänud Gruusiast 1990.-ndate algul toimunud sõdades ning on kasutanud aastaid Venemaa toetust.

Gruusia peab separatistlikke regioone oma territooriumi võõrandamatuks osaks ning seda arvamust toetavad ka lääneriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles