Euroopa alustas ambitsioonikat päikeseenergiaprojekti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaksteist Euroopa ettevõtet käivitasid täna 400 miljardi eurose maksumusega kava ehitada Aafrikasse ja Lähis-Itta päikeseenergiajaamu, mille abil varustada Euroopat energiaga.


Konsortsiumi sõnul võib hiidprojekt 2050. aastaks katta kuni 15 protsenti Euroopa elektrivajadustest, vahendas uudisteagentuur BNS AFP teadet.

Münchenis kirjutasid protokollile alla teiste seas kontsernid ABB ja Siemens, energiagigandid E.ON ja RWE ning Deutsche Bank ja Munich Re (Münchener Rück).

«Täna oleme astunud sammu projekti elluviimise suunas,» ütles Munich Re grupi juht Nikolaus von Bomhard.

Desertec Industrial Initiative (DII) kavatseb ehitada Põhja-Aafrikasse ja Lähis-Idasse päikeseelektrijaamu, et toota Euroopa jaoks märkimisväärsetes kogustes elektrit.

Samuti täidaks see «märkimisväärse osa tootjamaade energianõudmistest», ütles grupp avalduses.

Munich Re juhatuse liige Torsten Jeworrek ütles, et Euroopa ettevõtted lubasid töötada tootjamaadega «kui võrdsetega ning siiralt ja ausalt».

«Deserteci projekti tulemusena kogu piirkonnas moodustatud partnerlused avavad uue peatüki Euroopa Liidu, Lääne-Aasia ja Põhja-Aafrika rahvaste suhetes», ütles Jordaania prints Hassan bin Talal.

Protokoll annab oktoobris loodavale Deserteci uurimisametile kolm aastat, et töötada välja päikeseelektrijaamade ehitamiseks vajalikud investeerimisplaanid.

Protokolli allkirjastamisel viibisid ka Araabia Liiga ja Egiptuse energeetikaministeeriumi esindajad.

Juunis kirjutas Saksa ajaleht Süddeutsche Zeitung, et esimesed energiatarned võivad Euroopasse jõuda kümne aasta pärast.

Leht viitas Siemensi pressiesindajale, kelle sõnul võivad päikeseenergiajaamad toota kuni 100 gigavatti energiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles