Venemaa hoiatas Nabucco energiaprojekti politiseerimise eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa hoitas Nabucco energiaprojekti politiseerimise eest.
Venemaa hoitas Nabucco energiaprojekti politiseerimise eest. Foto: Reuters / Scanpix

Vene Föderatsiooni välisministeeriumi kinnitusel aktsepteerib Moskva Nabucco energiaprojekti kokkulepet, kuid seisab vastu selle politiseerimisele.


«Me usume, et selle projektiga seostuvad teemad on sageli ülemäära politiseeritud,» ütles Venemaa välisministeeriumi allikas Interfaxile. Tema kinnitusel pole Euroopa Liidu riikidel põhjust energiajulgeoleku pärast muretseda.

Eile allkirjastasid neli Euroopa Liidu riiki Austria, Bulgaaria, Ungari ja Rumeenia ning Türgi Nabucco gaasitoru ehituslepingu, mis peaks vähendama euroliidu sõltuvust Venemaa gaasivarudest, vahendas AFP.

Nabucco projekti järgi ehitatakse 2014. aastaks Türgi ja Austria vahele 3300-kilomeetri pikkune torujuhe, mis tooks Kaspia merest ja võimalik, et ka Iraanist ning Kesk-Aasiast Lääne-Euroopasse aastas kuni 31 miljardit kuupmeetrit maagaasi. Projekt läheb esialgsete hinnangute järgi maksma üle 123,6 miljardi Eesti krooni.

Analüütikute hinnangul võib Venemaa Türkmenistanile ja Aserbaidžaanile avaldada survet, et Nabucco projekt põhja lasta, sest Venemaa gaasimonopol Gazprom kavandab Kaukaasia piirkonda South Streami nimelist gaasitoru, mis võimaldaks juhtida gaasitransiidi mööda Ukrainast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles