Saksa nunnad aitasid tuvastada seost hariduse ja seniilsuse vahel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Bayerni fännid mõistsid klubi käitumise hukka.
Paljud Bayerni fännid mõistsid klubi käitumise hukka. Foto: Reuters / Scanpix

Üks Baierimaa klooster andis teadlastele võimaluse uurida oma nunnasid teadustöös, mis tuvastas, et madalama haridustasemega inimesi ähvardab seniilsus märksa suurem tõenäosusega kui neid, kes on koolis käinud pikemat aega, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Hariduse ja seniilsuse vahelisi seoseid otsinud uuringus osales üle 400 nunna. Teadlaste sõnul olid vanad orduõed heaks uurimismaterjaliks tänu sellele, et on koos täpselt samasugustes tingimustes elanud aastakümneid.

442 nunnast 104 ilmutas dementsuse märke. 92-l neist oli madal haridustase. Sellega leidsid uurijad kinnitust oletusele, et need, kes noorena vähem koolis käivad, võivad vanuigi suurema tõenäosusega sattuda raskustesse end ümbritseva maailma tajumisel. Lisaks selgus, et väiksema tõenäosusega jäid seniilseks ka kloostris vastutavaid kohti pidanud nunnad.

Erharda Baueri nimelise nunna sõnul nõustusid nad teadlastega koostööd tegema soovist aidata teadust ja sellega ka inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles