Iisraeli sõdurid tunnistasid Gaza sõjaroimasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud. Foto: AFP / Scanpix

Rühm Gaza karistusoperatsioonis osalenud Iisraeli sõdureid tunnistas keelatud sõjapidamisviiside kasutamist, kirjutab Jürgen Tamme ajalehes Postimees.

Kolmapäeval avaldas kampaaniagrupp Breaking the Silence (Vaikuse Purustamine) anonüümseks jääda soovinud 14 ajateenija ja kaheteistkümne reserv­väelase kirjalike ja filmitud tunnistustega raporti, mis juhib tähelepanu möödunud aasta detsembris alanud sõja käigus toime pandud kuritegudele, vahendas BBC News. 

Juudiriigi sõdurid võtsid omaks süüdistuse, et nad kasutasid palestiinlasi inimkilbina. «Linnalahingus on igaüks sinu vaenlane. Süütuid inimesi pole,» kommenteeris üks sõdur.

Muu hulgas tunnistasid Iisraeli sõdurid raskeid põletushaavu tekitava valge fosfori kasutamist inimasustusega piirkondades.

Iisraeli võimud nimetasid kõnealuses raportis, kuid ka varasemates ÜRO ja inimõigusorganisatsioonide aruannetes esitatud süüdistusi alusetuks kuulujutuks. Armee sõnul järgmisid nad rahvusvahelist õigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles