Läti lükkab rahapuudusel satelliidi stardi edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmos.
Kosmos. Foto: SCANPIX

Läti lükkab rahapuudusel riigi esimese satelliidi orbiidileviimise vähemalt 2010. aastani edasi, kirjutas ajaleht Latvijas Avize.


«Satelliit ei saa tänavu startida, me peame seda tegema järgmisel aastal,» ütles projekti Venta-1 juht Juris Zagars.

Zagars pole siiski kaotanud lootust satelliidi ülessaatmiseks vajalik raha leida. «Projekt lihtsalt viibib, sest raha ei eraldatud õigeks ajaks. Tasuda tuli aasta keskpaigaks,» rääkis teadlane.

Haridus- ja teadusministeeriumi esindaja Dace Jansone-Klasina ütles, et ministeerium on põhimõtteliselt valmis toetama satelliiti 25 000 latiga (560 000 krooni), kuid soovib enne raha eraldamist rohkem projekti kohta teada saada.

Zagarsi sõnul on käimas läbirääkimised ettevõttega, kes võib lappida eelarveauku õiguse eest kasutada satelliidi sidetehnoloogilisi võimalusi.

«Kogu projektile vajalikust 100 000 latist on puudu vaid 50 000, kuid kavatseme selle summa kuidagi kevadeks leida,» oli Zagars lootusrikas.

Venta-1 on logistika- ehk automaatse tuvastamise satelliit. Tema abil hakatakse kindlaks määrama teatud objektide geograafilisi koordinaate. Satelliit varustatakse väikese fotokaamera ja laserseadmega orbiidiarvestuseks.

Satelliidi loomisse on kaasatud suur meeskond: seitse Ventspilsi kõrgkooli tudengit, spetsialistid Ventspilsi täppistehnoloogiapargist, Riia Tehnikaülikoolist, Läti Ülikoolist ja Bremeni Ülikoolist.

Satelliit oli kavas viia kosmosesse selle aasta lõpus Indiast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles