Enamik SRÜ riike eirab Kremli kutset

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuste võiduajamine Moskva hipodroomil.
Hobuste võiduajamine Moskva hipodroomil. Foto: AFP / Scanpix

Täna Moskvas hobuste võiduajamise vaatamise sildi all mitteametlikku SRÜ tippkohtumist võõrustav Venemaa peab leppima sellega, et kohale ilmuvad vähem kui pooled kutsutud riigipeadest.

Uudisteagentuuri AFP andmeil on tulemas 11 kutsutud maa esindajast vaid viis: Armeenia president Serž Sarkisjan, Aserbaidžaani president Ilham Alijev, Tadžikistani president Emomali Rahmon, Kasahstani president Nursultan Nasarbajev ja Moldova president Vladimir Voronin.

«SRÜ on sügavas kriisis,» nentis sel nädalal Vene ajaleht Kommersant. «Ülejäänud riigijuhtide tulematajätmine kinnitab, et SRÜ-l võivad olla käes tema 18-aastase ajaloo halvimad ajad.»

Vene presidendi Dmitri Medvedevi välispoliitika nõunik Sergei Prihhodko kinnitas selle nädala alguses, et kutsed said kõik SRÜ riigipead, kuid mõnedel neist on muud tegemist.

Moskva hipodroomile jäävad tulemata Ukraina president Viktor Juštšenko, Uzbekistani president Islam Karimov, Turkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhamedov, Kõrgõztani president Kurmanbek Bakijev ja Valgevene president Aleksandr Lukašenko.

Samas aga rõõmustavad uute osalejatena Kremlit oma visiidiga kahe Gruusia separatisliku ala Moskva toel ametisse tõstetud liidrid – Sergei Bagapš Abhaasiast ja Eduard Kokoitõ Lõuna-Osseetiast.

SRÜsse kuuluvad kõik endised Nõukogude Liidu liiduvabariigid peale Eesti, Läti, Leedu ja mullu augustisõja järel lahkunud Gruusia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles