USA asepresident sõidab Gruusiat ja Ukrainat julgustama

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden
USA asepresident Joe Biden Foto: AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide asepresident Joe Biden sõidab tuleval nädalal Gruusiasse ja Ukrainasse, eesmärgiga kinnitada neile, et Venemaaga suhteid lappida üritav president Barack Obama ei ole neid hüljanud, kirjutab Raadio Vaba Euroopa

koduleht

.

«Meie pingutused Venemaaga suhete taastamiseks ei tule ühegi teise riigi arvelt,» lubas Bideni julgeolekunõunik Tony Blinken eile. Ta lisas samas, et Washington ei toeta Thbilisit ja Kiievit tingimusteta – nood peavad ka ise pingutama oma majanduslike ja poliitiliste reformide läbiviimisel.

Vaba Euroopa andmeil peab Biden kõigepealt kõne Kiievis, kus ta ärgitab Ukraina liidreid langetama energiasektori reformimisel raskeid valikuid, mis on hädavajalikud selle maa majanduse olukorra parandamiseks.

«Ma loodan, et sealsed liidrid suudavad täita revolutsiooni lubadused ja langetada koostööks vajalikud rasked valikud,» ütles Blinken viitega Ukraina praeguse presidendi Viktor Juštšenko võimule toonud oranžile revolutsioonile. Bideni julgeolekunõuniku sõnul valmistab Obama administratsioonile muret Kiievi poliitiline halvatus, mille on tekitanud president Juštšenko ja peaminister Julia Tõmošenko vaheline pidev jagelemine.

Thbilisis püüab Biden omakorda seista poliitiliste reformide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles