Sajandi keskpaigaks on maailmas üle 6 miljoni saja-aastase

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud. Foto: Caro / Scanpix

Kui kunagi oli üle saja-aastaste inimeste osakaal maailma rahvastikust peaaegu olematu, siis selle sajandi keskpaigaks tõuseb sajandivanuste inimeste arv juba kuue miljonini.


Kui 1950. aastal oli maailmas vaid mõni tuhat üle saja-aastast inimest, siis praegu on nii vanu inimesi hinnanguliselt juba enam kui 340 000, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Psyorgi.


Vanaks elamist soodustab üha kõrgematasemelisem meditsiiniline abi ning tervislikumad toitumisharjumused, mis vähendavad südamehaiguste ja infarktiohtu. Kõrge eluea saavutamist mõjutavad ka geneetilised faktorid ja elustiil, samuti sellised arstid, kes on valmis korralikult ja südamega ravima teiste arstide poolt liiga vanaks peetud patsientide terviseprobleeme.

Aastal 2050 elab kõige rohkem sajandivanuseid inimesi Jaapanis - hinnanguliselt umbes 627 000 inimest ehk ligi protsent rahvastikust. Vananevat ja üha enam abi vajavat elanikkonda silmas pidades on Jaapani robotitootjad üha enam keskendumas koduabilistest robotite väljaarendamisele.

Kui Jaapanis soodustab kõrget eluiga eelkõige tervislik, rasvavaene dieet, siis Kreekas, Itaalias, Monacos ja Singapuris mõjub inimeste elueale soodsalt kliima. Ka nendes riikides kasvab üle saja-aastaste osakaal kiiresti, seda eelkõige naiste hulgas.

USAs kasvab sajandivanuste inimeste arv 2050. aastaks praeguselt 75 000-lt 600 000ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles