Mongoolia neonatsid vaenavad hiinlasi Hitleri vaimus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ulaanbaatori linnale.
Vaade Ulaanbaatori linnale. Foto: AFP / Scanpix

«Tulistage hiinlasi,» teatab kiri Ulaanbaatari kinoseinal. Jurtade vahel seisvale plangule on tõmmatud paar haakristi ja juurde kirjutatud sõnad «Tapjapoisid! Oht!». Selliseid kritseldusi leiab kogu Mongoolia pealinnast ning nende autoriteks on kohalikud neonatsid.

Ulaanbaataris tegutseb kolm äärmusrahvuslaste organisatsiooni, millel on ühtekokku tuhandeid liikmeid. Nad on võtnud üle natside sümbolid ja dogmad ning suunanud need peaasjalikult hiinlaste vastu.

Sinise Mongoolia nimeline rühmitus näiteks on kuulutanud, et nad on ajanud kiilaks hiinlastega maganud mongoli naiste päid. Nende liider mõisteti mullu süüdi oma tütre poissõbra mõrvas – kuigi nooruk oli rahvuselt mongol, pani tapja talle süüks Hiinas õppimist.

«Kui meie verd segatakse võõramaalaste omaga, oleme me kohe hävitatud,» väidab Zagas Erdenbileg, suurima natsirühmituse Kogu Mongoolia juht.

Ta süüdistab hiinlasi prostitutsiooni ja narkoäriga tegelemises ning austab hardalt Tšingis-Khaani, kes mõjutas tema sõnul ka Adolf Hitlerit. Time'i ajakirjaniku küsimusele, kas see kui nende organisatsioon võtab omaks Hitleri tõekspidamised, kes mongoliidsete näojoontega Nõukogude sõjavange hukata lasi, pole pisut irooniline, vastas Erdenbileg: «See ei loe. Me jagame samu vaateid.»

Mongoolia Rahvusliku Liidu juhi Shari Mungun-Erdene sõnul on nad moodustanud korravalvekomitee, kes võtab vastutusele seadusi rikkuvaid võõramaalasi. 23-aastane Mungun-Erdene näitab uhkusega ka oma rinnale tätoveeritud haakristi.

Ulaanbaatari Avatud Ühiskonna Foorumi Dagva Enkhtsetsegi sõnul suurem osa mongolitest siiski neonatse ei toeta. Tema kinnitusel näitas seda kasvõi see, et kevadiste presidendivalimiste võitjat Tsakhiagiin Elbegdorji ei suutnud kahjustada isegi valesüüdistused, justkui voolaks tema soontes ka hiina verd. «Minevikus oleks see töötanud,» märkis Enkhtsetseg.

Kuigi neonatsid jäävad ka Mongoolia ühiskonna servaaladele, kardavad paljud mongolid tõepoolest, et võõramaalased koloniseerivad nende Hiina ja Venemaa vahel asuva maavararikka riigi nii rahvuslikult kui majanduslikult.

Samas on Mongoolia neonatsid lisaks hiinlastele kimbutanud ka näiteks ameeriklasi. Kaks kuud tagasi said ühe kõrtsi ees Kogu Mongoolia liikmetelt peksa Rahukorpuse vabatahtlikud. Time'iga rääkis anonüümselt ka üks Ulaanbaataris ameeriklane, kes on sattunud neonatsidega vastakuti süüdistatuna mongoli naistele lähenemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles