Miljonid vaatavad täna Aasias suurt looduse vaatemängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

India, Hiina ja teiste Aasia riikide elanikud pööravad oma pilgu täna taeva poole, et jälgida 21. sajandi pikimat täielikku päikesevarjutust.






Maa kõige tihedamini asustatud piirkondi ületava trajektoori tõttu võib homsest sündmusest kujuneda läbi aegade vaadatuim päikesevarjutus. Varjutus jätab vähemalt 50 protsendi ulatuses päikesevalguseta kaks miljardit inimest, alustades Gujarati soolakufarmeritest ja lõpetades Tiibeti karjustega, kirjutas uudisteagentuur AFP.



«See on väga tähtis verstapost. Mitte keegi meist ei ela piisavalt kaua, et teist samalaadset uuesti näha,» ütles AFP-le päikesevarjutusfanaatikutele suunatud reisibüroo Eclipse City juht Federico Borgmeyer.



Kuigi päikesevarjutused, nii täielikud kui ka osalised, ei ole väga haruldased, teeb tänase sündmuse eriliseks selle ebatavaliselt pikk kestus – päikeseketas on tipphetkel Vaikse ookeani kohal täielikult Kuu poolt kaetud kuus minutit ja 39 sekundit. Sedavõrd pikka varjutust näeb uuesti alles 123 aasta pärast.



Täisvarjutust näevad esimestena kohaliku aja järgi enne kella 6.30 India Gujarati osariigi elanikud. Seda küll vaid tingimusel, et mussoonihooaeg neil seda selgelt jälgida võimaldab.



Seejärel kappab vari üle India, Bangladeshi, Nepali, Bhutani ja hiiglasliku Hiina maismaa Vaikse ookeani suunas. Varju teekonnale jäävad inimesed saavad seega täna nautida justkui kaht päikesetõusu.



Mõistagi on ka neid, kes loodusnähtust rahateenimiseks ära kasutavad.



Üks reisifirma üüris lennuki Boeing 737-700, mis täna enne koidikut Indiast New Delhist õhku tõuseb ja mille reisijad saavad 12 500 meetri kõrgusel ilmselt parima ülevaate päikesevarjutusest.



Kõik 21 päiksepoolset aknaäärset istekohta kolmetunnisele lennule müüdi maha 79 000 ruupia (18 000 krooni) eest, ostjateks harrastusastronoomid, fotograafid ja neljaliikmeline perekond, kes varjutuse ajal lennukis piknikut loodab pidada.



Spetsiaalseid päikesevarjutuspakette pakkunud Shanghai hotellid on Jaapani, USA ja Euroopa turistid broneerinud juba mitme kuu eest.



Aktiviseerunud on ka astroloogid, kes ennustavad, et varjutuse tõttu on lähikuudel oodata vägivalda ja rahutusi. Mumbai tähetark Raj Kumar Sharma peab võimalikuks Kash­miri separatistide või Al-Qaeda rünnakut India pinnal ning laastavat looduskatastroofi Kagu-Aasias.



Sharma sõnul ootab kedagi India riigijuhtidest varsti atentaat ning pinged lääne ja Iraani vahel ägenevad, tipnedes võimaliku USA sõjaväeaktsiooniga pärast 9. septembrit, mil Saturn liigub Lõvi tähtkujust Neitsi omasse.



«Viimase 200 aasta jooksul, alati kui Saturn on Neitsisse läinud, on puhkenud kas maailmasõda või minimaailmasõda,» ütles ta AFP-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles