ÜRO töörühm pakkus Venemaale abi Estemirova mõrva lahendamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Estemirova mälestamine Moskvas.
Natalja Estemirova mälestamine Moskvas. Foto: AP / Scanpix

ÜRO inimõiguseksperdid pakkusid eile Venemaale abi aidata uurida inimõigusaktivisti Natalja Estemirova mõrva ja kritiseerisid ühtlasi võimude suutmatust lahendada väljapaistvate inimõiguslaste tapmisi.

«Pakume oma abi Vene võimudele efektiivse ja sõltumatu juurdluse puudumise valguses seoses tapmiste ja rünnakutega mitme inimõiguslase vastu viimastel aastatel,» ütles seitsmest ÜRO eksperdist koosnev töörühm.

Paljud rünnaku alla sattunud inimõiguslased on olnud seotud inimõigusküsimustega Tšetšeenias, nagu seda oli ka Estemirova, seisis avalduses.

Töörühma teatel on vaja viivitamatult sekkuda, et murda karistamatuse tunde tsükkel, mis on seni tähendanud suutmatust tuua kohtu ette varasemate roimade eest vastutavad kurjategijad. Ekspertide sõnul on Venemaa kinnitus Estemirova mõrvarite tabamise osas väheväärtuslik, kui võimud ei suhtu selle kuriteo lahendamisse varasemaga võrreldes märkimisväärselt tõsisemalt. Nad lisasid, et Venemaal on esmane kohustus kaitsta inimõiguslasi.

Tšetšeenia inimõigusolukorda teravalt kritiseerinud 50-aastane Estemirova rööviti läinud nädala kolmapäeval oma kodu lähedal Groznõis ja leit õhtul tapetuna Inguššiast.

Estemirova oli Vene õiguskaitseühingu Memorial Tšetšeenia-haru juht, kes ühingu ühe tuntuima töötajana oli võitnud rahvusvahelist tunnustust inimõiguste rikkumiste paljastamise eest. Estemirova oli lähedane kolleeg Vene ajakirjanikule Anna Politkovskajale, kes sarnaselt Tšetšeenia inimõigusolukorra paljastamisega seoses mõrvati 2006. aastal Moskvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles