Saksa suurpank sattus nuhkimisskandaali

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Banki peakorter Frankfurdis.
Deutsche Banki peakorter Frankfurdis. Foto: AFP / Scanpix

Oma maine pärast muret tundnud Deutsche Bank nuhkis pangatöötajate ja oletatavate vaenlaste järele ning võib nüüd ebaseadusliku tegevuse eest kohtu ette minna.


Neli kahtlast juhtumit, mille tõttu Saksamaa suurima laenuportfelliga pank pälvis andmekaitsjate kõrgendatud tähelepanu, on seotud ühe panga nõukogu liikme ja ajakirjaniku, ühe aktsionäri ja ühe juhtkonna liikmega, teatas pank oma eilses pressiteates.



Mitme aasta tagused intsidendid tekitavad küll küsimusi privaatsuse kaitsest, kuid ei olnud süstemaatilised, väidab pank ise.



2001. aastal hakkas pank nuhkima oma nõukokku kuuluva ametiühinguesindaja ja ühe ajakirjaniku järele, et paljastada vaid ettevõttesiseseks kasutamiseks mõeldud infoleke. Aastatel 1998–2003 panga nõukokku kuulunud Gerald Herrmann ise on teada andnud, et detektiivibüroo jälitas teda, kirjutas ajaleht Süddeutsche Zeitung.



Teisel korral lasi pank 2006. aasta suvel jälitada üht panga suhtes kriitilist aktsionäri, et leida tema pidevate kohtukaebuste motiiv ja võimalik side ühe teise aktsionäriga, kes ka panga peale tihti kaebas.



Meedia teatel oli tegu advokaat Michael Bohndorfiga, kelle käest info saamiseks kasutati näiteks kaunist noort brasiillannat, kirjutas ajakiri Der Spiegel. Uurimisest mingit mehe tegutsemismotiivi aga ei selgunud.



Kolmas juhtum puudutas pangale ähvardusi teinud mehe leidmist. Deutsche Banki teatel mehe pildistamine ebaõnnestus.



Viimasel korral oli pank kontrollinud ühe juhtkonnaliikme turvameetmeid. Ajakirjanduse teatel oli tema nimi Hermann-Josef Lamberti. Wall Street Journali teatel püüdsid eradetektiivid ebaõnnestunult Lamberti autosse paigaldada jälitusseadet ning mehele saadeti koju ka lillekimp, kuhu oli peidetud mikrofon, et näha, kas see leitakse üles.



Praegu uurib panga nuhkimistegevust prokuratuur, et otsustada, kas selle põhjal peaks esitama süüdistuse. Kogu skandaali tõttu on panga enda teatel kaks osakonnajuhatajat ka vallandatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles