Vaatlejad: Kõrgõzstani valimised ei vastanud nõuetele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurmanbek Bakijev.
Kurmanbek Bakijev. Foto: SCANPIX

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate hinnangul ei vastanud Kesk-Aasia riigis eile olnud presidendivalimised demokraatlikele standarditele.


OSCE teatel häirisid valimispäeva paljud probleemid ja eeskirjade rikkumised, sealhulgas on organisatsioonil tõendeid häälte võltsimisest, valimisnimekirjades esinevatest ebatäpsustest ja teateid on ka mitmekordsest hääletamisest, vahendas AFP.

Vajakajäämisi tuvastasid OSCE raportöörid ka valimissedelite lugemisel. Demokraatia valvekoer taunis lisaks sellele ka valimiste kajastamist riigimeedias ja haldusressursside väärkaustamist, mis andis senisele presidendile Kurmanbek Bakijevile võrreldes teiste kandidaatidega parema positsiooni ning seeläbi «ebaausa eelise».

Vaatamata kriitikale viitas OSCE ka väikestele edusammudele, tuues konkreetselt välja selgelt opositsioonilise kandidaadi osalemise ja kodanikuühiskonna kaasamise.

Kui loetud oli kaks kolmandikku häältest, toetas Bakijevit Kõrgõzstani valimiskomisjoni teatel 87 protsenti valijaist, kuid opositsioon on valimisi nimetanud ebaseaduslikuks. Bakijevi lähim rivaal, opositsiooni ühiskandidaat Almazbek Atambejev, loobus valimispäeval valimistel osalemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles