Kristlased üritavad Texases Jumalat ajalootundi tuua

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeesus
Jeesus Foto: SCANPIX

USA Texase osariigi haridusamet kaalub äärmuskristlastest haridusekspertide ette­panekut lisada kooli ajalooprogrammi postulaat, nagu peituks Ühendriikide edu põhjus Jumalas.


Texase üldhariduskoolide ajaloo õppekava üle vaatama kutsutud kuue eksperdi hulka kuulub näiteks äärmuskristlasest kirikuõpetaja, kelle sõnul toimub riigis praegu kõikehõlmav heitlus Ameerika moraalse hinge säilitamiseks, vahendas The Guardian.



Eksperdikomitee kolm liiget soovitasid eelmisel nädalal haridusametile, et kooliained peavad rõhutama ristiusu olulist rolli USA riigi loomisel ja religiooni väärtust ühiskonnale. Samas ei räägita uue õppekava mustandi järgi algkoolis enam presidentide George Washingtoni ega Abraham Lincolni ajaloolistest tegudest.



Üks komitee liige, kristliku organisatsiooni WallBuilders asutaja David Barton väidab, et õppekava muutmise tingivad USA põhiseaduse mitmed viited religioonile, näiteks tsitaat: «Valitsus eksisteerib eelkõige selleks, et kaitsta kõikide isikute jumalalt antud õigusi.» Bartoni sõnul viitab Ameerika demokraatia struktuur sellele, et inimesed on ebatäiuslikud, ja seega peab religioon asuma iga tubli kodaniku südames.



Moraalne kodusõda


Teine nõuandja, pastor Peter Marshall väidab oma jumalateenistustes, et orkaan Katrina ja Vietnami sõja häving olid taevalikud karistused ameeriklaste seksuaalse liberaalsuse ja homoseksuaalsuse sallimise eest.



«Arvestades ajaloo ülekaalukat tõestust ristiusu mõjust Ameerika asustamisele, on täiesti vastuvõetamatud praegused akadeemilised tõekspidamised, sest tervest ajaloo õppekavast ei leidnud ma ainsatki viidet religiooni rollile Ameerika minevikus,» ütles Marshall oma ettepanekus.



Marshall selgitas Wall Street Journalile, et õppematerjali muutmine on osa laiemast lahingust. «Meil on täiel määral käimas moraalne ja vaimulik kodusõda ameerika hinge pärast ja Ameerika ajalugu asub täpselt selle keskmes,» väitis Marshall.



Usukampaania oponendid peavad liikumist ohtlikuks. «Vaevalt et keegi vaidlustaks seda, et usk mängis meie ajaloos olulist rolli. Kuid on liialdus öelda, et see mängis sellist rolli, nagu kirjeldavad David Barton ja Peter Marshall. Neid ei saa ekspertideks nimetada. See on väga petlik ja kuritegelik viis õppematerjali väänata,» nentis Guardianile Dan Quinn äärmuskristlaste-vastasest organisatsioonist Texas Freedom Network.



Quinni sõnul võib sellest teemast puhkeda veel tuline poliitiline debatt, mis meenutab äärmuslaste senist rünnakut evolutsiooni õpetamise vastu. Kreatsionism (õpetus, mille järgi maailm on loodud ülema olendi poolt) seni koolidesse imbunud pole, ent haridusamet on siiski andnud loa tutvustada õpilastele selle evolutsiooni õõnestava teooria vastuväiteid. Nn intelligentsesse disaini uskujate sõnul on näiteks inimsilm liiga keeruline elund, et see ilma taevaliku abita kujuneda oleks saanud.



Piinlikud eksamitulemused


Lähinädalatel arutavad Texase ajalooõpetajad eksperdikomitee esitatu omavahel läbi ja avaldavad siis oma seisukoha, enne kui valdavalt konservatiivne haridusamet oma lõppotsuse langetab.



Igal juhul on selge, et Texase ajalooõppekava vajab uuendamist. Eksamitulemuste põhjal vastas koguni kolmandik sealsetest õpilastest, et keskaegse õigusakti Magna Carta allkirjastasid USA palverändurid, ja 40 protsenti arvas, et president Lincolni 1863. aasta orjapidamisvastase seaduse võtsid vastu USA asutajad 90 aastat varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles