Eesti soovib vaatlusmissiooni jätkumist Gruusias

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu vaatlejad mullu oktoobris Gori piirkonnas.
Euroopa Liidu vaatlejad mullu oktoobris Gori piirkonnas. Foto: AFP / Scanpix

Homme toimuval Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogu istungil tuleb kõne alla vaatlusmissiooni jätkamine Gruusias, seda ettepanekut toetab ka Eesti.

Välisminister Paet rõhutas enne kohtumist Euroopa Liidu vaatlusmissiooni (EUMM - European Union Monitoring Mission) jätkamise olulisust Gruusias, teatas välisministeerium.

«Vaatlusmissioonil on oluline stabiliseeriv roll. Pärast ÜRO ja OSCE vaatlusmissioonide tegevuse lõpetamist Gruusias on Euroopa Liidu roll Gruusia ja regiooni stabiilsuse ning julgeoleku tagamisel veelgi olulisem, seda enam, et Euroopa Liidu vaatlusmissioon on jäänud ainsaks rahvusvaheliseks vaatlusmissiooniks Gruusia territooriumil,» rõhutas Paet.

Eesti on lähetanud Gruusia vaatlusmissiooni koosseisu kaks eksperti. «Euroopa Liidu vaatlusmissiooni mandaat katab kogu Gruusiat, kuid samas on kahetsusväärne, et vaatlejatel pole olnud siiani võimalik pääseda Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse,» lisas minister.

Välissuhete blokis tuleb ministritel kõne alla olukord Somaalias, valimistejärgses Iraanis ning julgeolekuolukord Georgias.

Üldasjade osas arutavad Euroopa Liidu ministrid Rootsi eesistumise prioriteete ning Läänemere strateegia ettevalmistusega seonduvat. Samuti on kõne all Islandi liitumisavaldus ELiga ühinemiseks.

Välisminister Urmas Paet sõnul toetab Eesti Islandi liitumisavalduse ilma tõrgeteta käsitlemisest ELis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles